Cererea de credite inca exista!

Data publicarii: 19-03-2013 | Finante-Banci

Impunerea de catre BNR a unor criterii mai stricte privind creditarea persoanelor fizice a facut ca numarul clientilor care sunt eligibili pentru a obtine imprumuturi sa scada semnificativ in ultimii ani. Cu toate acestea, interesul romanilor pentru finantare inca exista.

Aceasta este concluzia datelor furnizate lunar de Credit Scoring, instrumentul oferit de portalul financiar Efin.ro (www.efin.ro) si utilizat pentru a determina daca o persoana poate obtine finantare. 

Astfel, 7.082 de romani si-au facut o evaluare financiara pe site-ul www.Efin.ro in luna februarie, in scadere cu 14,6% fata de luna precedenta, potrivit datelor Indicelui Efin.ro,  care masoara interesul persoanelor fizice pentru a obtine finantare sub forma unui credit sau card de credit. Dintre acestia, 64% au obtinut un rezultat favorabil (4.341). Acest lucru indica faptul ca romanii cu o situatie sociala buna si venituri suficiente sunt interesati de accesul la credite in continuare, iar scaderea numarului de aplicanti are legatura si cu factorii sezonieri, a precizat Dragos Cabat, Managing Partner la portalul Efin.ro.

In medie, o persoana face 3 aplicatii, pentru a intelege care sunt aspectele pe care trebuie sa le imbunatateasca - in principal veniturile si comportamentul de plata - pentru a putea avea acces la creditul dorit. 47.9% (3.393 persoane) dintre cei care si-au facut o evaluare financiara in cea de-a doua luna din acest an sunt absolventi de studii superioare, iar rata de succes pentru aceasta categorie de aplicanti este de 80,4%.

Cele mai interesate de contractarea unui credit sunt persoanele cu venituri cuprinse intre 750-1.500 lei (2.774 persoane). Pe locul al doilea intr-un clasament al celor mai interesati romani de obtinerea unui imprumut se situeaza persoanele cu venituri cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei. Dintre cele 1.998 astfel de persoane, 1.539 au obtinut un credit scoring favorabil.

Datele indica faptul ca sunt interesate de contractarea unui credit si persoane care au venituri nete mai mici sau egale cu 500 lei. Astfel, din cele 271 de persoane care si-au facut o evaluare financiara, 198 ar putea obtine un imprumut.

Creditul de nevoi personale, in topul preferintelor

Peste 38% dintre persoanele care au aplicat pentru un credit in luna februarie pe site-ul www.Efin.ro au optat pentru un imprumut de nevoi personale, 10,62% pentru un credit rapid si 9,26% pentru un credit Prima Casa.

Dintre cei care au aplicat pentru un credit, 38.2% au varsta cuprinsa intre 20-40 ani si 36.67% au intre 30 si 40 de ani. Peste 26% dintre persoanele care intentioneaza sa obtina un imprumut au venituri cuprinse intre 501-1.000 lei, in timp ce un sfert din cei care au aplicat pentru un credit castiga intre 1.001 si 1.500 lei.

31% dintre persoanele care au aplicat pentru un imprumut mai au si alte rate, iar 14,57% figureaza cu intarzieri in Biroul de credite. Barbatii sunt mai interesati sa contracteze un credit: 55.06% dintre persoanele care au aplicat pentru un imprumut pe Efin.ro sunt de sex masculin!

Despre Efin.ro

Lansat in 2009, portalul financiar www.eFin.ro, lider pe piata serviciilor financiare online din Romania, promoveaza produsele si serviciile oferite de institutiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari: persoane fizice, IMM-uri, companii. Efin.ro ofera instrumente financiare precum Credit Scoring pentru persoane fizice, RisCo - verificare firme pentru companii, precum si posibilitatea de monitorizare a portofoliului de clienti din punct de vedere al bonitatii financiare, privind comportamentul la plata si juridic.