Francisc a primit insemnele papale si si-a inceput oficial pontificatul

Data publicarii: 19-03-2013 | Actualitate

Pontificatul argentinianului Jorge Mario Bergoglio, 76 de ani, a inceput oficial marti, odata cu primirea insemnelor papale - inelul sfantului Petru si paliul papal, transmite EFE.

Totodata, in interiorul bazilicii Sfantul Petru, a inceput slujba solemna de incepere a pontificatului lui Francisc, cel de-al 266-lea papa. 

Paliul si inelul constituie atributele puterii pontificale. 

Potrivit EFE, paliul este o fasie confectionata din lana de miel, care il simbolizeaza pe Hristos. Paliul masoara 2,60 metri lungime si 11 centimetri latime si este tesut din lana de oaie si de miel, peste care sunt amplasate cinci cruci rosii, care amintesc de cele cinci rani ale lui Iisus, provocate de piroane pe cruce. Paliul este purtat de papa peste vesmintele pontificale, simbolizand rolul sau de pastor al unei turme de peste 1,2 miliarde de credinciosi. 

"Inelul Pescarului", celalalt insemn pontifical pe care il va purta papa Francisc, nu va fi de aur, ci de argint aurit. Potrivit purtatorului de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, dintre modelele care i-au fost prezentate, papa Francisc a ales un model in care apare imaginea Sfantului Petru cu o cheie. Autorul modelului este sculptorul italian Enrico Manfrini, decedat in anul 2004, cunoscut ca "sculptor al papilor'. 

Potrivit AP, un cardinal a intonat ritualul de inaugurare de la inceputul liturghiei, spunand: 'Bunul Pastor l-a insarcinat pe Petru sa-i hraneasca mieii si oile; astazi, ii urmezi ca episcop al bisericii'. 


Ulterior, sase cardinali - care ii reprezinta pe toti cei 207 cardinali care fac parte din Colegiul Cardinalilor - s-au apropiat de papa pentru a-i fagadui ascultare. 

Slujba este tinuta in engleza si in spaniola, Evanghelia va fi citita in limba greaca, pentru a aminti Biserica din Apus si Biserica din Rasarit, cele doua dimensiuni ale traditiei bisericii crestine. Omilia papei va fi in limba italiana, iar Francisc nu va da personal sfanta impartasanie, pentru ca la altar o vor face diaconii, in timp ce in piata vor fi peste 500 de preoti care vor distribui euharistia. La sfarsitul ceremoniei va fi intonat un Te Deum si nu va avea loc slujba Angelus. 

Primele cuvinte pronuntate de Francisc in omilia de incepere a pontificatului sau au fost dedicate lui Joseph Ratzinger, papa emerit Benedict al XVI-lea, care isi sarbatoreste marti onomastica de ziua Sfantului Iosif, transmite EFE. 

'Ii multumesc lui Dumnezeu ca pot tine aceasta sfanta slujba de incepere a ministerului petrin, in solemnitatea Sfantului Iosif, sotul Fecioarei Maria si patronul Bisericii universale. Este o coincidenta plina de semnificatie, si este totodata onomastica veneratului meu predecesor: ii suntem aproape prin rugaciune, plina de afectiune si recunostinta', a spus papa Francisc. 

Noul suveran pontif a multumit pentru prezenta reprezentantilor altor biserici si comunitati ecleziastice, precum si comunitatii evreiesti si delegatiilor din 132 de tari. 

*** 

Numerosi demnitari, sefi de stat si de guvern, in total 150 de delegatii din intreaga lume, intre care si presedintele Romaniei, Traian Basescu, participa marti la Vatican la ceremonia de inaugurare a pontificatului papei Francisc, la care se asteapta sa asiste circa un milion de persoane, care vor fi protejate prin impunatoare masuri de securitate. 

Papa argentinian, Jorge Mario Bergoglio, care a ales numele pontifical de Francisc si care a cucerit deja intreaga lume si intreaga Italie prin simpatia si simplitatea sa, isi va inaugura oficial pontificatul, marti, la Vatican, in cursul unei ceremonii de rasunet mondial, in care va primi si inelul pontifical, Inelul Pescarului. 

Slujba de inceput a pontificatului primului papa provenit din Americi va avea loc in Piata Sfantul Petru, pe data de 19 martie, ziua Sfantului Iosif, patronul Bisericii. In jurul orei locale 8:50, papa Francisc va iesi din resedinta Sfanta Marta din incinta Vaticanului - unde inca locuieste, inainte de a se muta in apartamentul sau din Palatul Apostolic - iar in jurul orei locale 9:30 isi va face aparitia in piata Sfantul Petru, la bordul unei masini albe. 

Integral in Agerpres