Bancile centrale vor sa inlocuiasca Libor cu alte dobanzi

Data publicarii: 19-03-2013 | Finante-Banci

Cele mai puternice banci centrale din lume cred ca dobanda Libor (a carei credibilitate a fost afectata de un scandal de manipulare) ar trebui inlocuita cu o serie de dobanzi calculate pe baza tranzactiilor reale efectuate pe piata de catre banci, a anuntat luni Banca Reglementarilor Internationale (BRI), denumita si banca centrala a bancilor centrale din intreaga lume.

Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) si UBS au fost amendate in ultimele 12 luni pentru manipularea dobanzi interbancare pe piata londoneza, Libor, pe care regulatorii doresc sa o reformeze. Aceasta dobanda, utilizata ca indicator de referinta pentru numeroase produse financiare, este stabilita de banci pe baza dobanzilor la care cred ca se vor putea imprumuta intre ele.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, care in prezent ocupa pozitia de presedinte al BRI, a apreciat ca regimul de raportare nu mai poate fi lasat in exclusivitate in mainile bancilor private. 'Este clar ca bancile centrale trebuie sa joace un rol important in sprijinirea dezvoltarii de rate alternative', a declarat King intr-un document care detaliaza rolul pe care ar putea sa-l joace bancile centrale in alegerea dobanzilor de referinta.

Integral in Capital.ro