20 martie - Ziua Internationala a Fericirii

Data publicarii: 20-03-2013 | Lifestyle

Adunarea generala a ONU a proclamat pentru data de 20 martie - Ziua Internationala a Fericirii -, prin rezolutia 66/281 din 12 iulie 2012. Anul acesta este marcata pentru prima data.

''Cautarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiintei umane'', subliniaza Adunarea ONU in Rezolutia sa adoptata prin consens. 

Documentul cere celor 193 de tari membre sa celebreze aceasta zi ''in maniera potrivita, in special prin activitati educative'' si sa abordeze politici publice care sa creasca bunastarea popoarelor. 

Organizatia Natiunilor Unite invita, de asemenea, organizatiile internationale si regionale, precum si societatile civile, inclusiv organizatii non-guvernamentale si persoane fizice, sa marcheze Ziua Internationala a Fericirii prin diverse activitati publice de sensibilizare. 

Ideea a fost lansata de micul regat budist himalaian Bhutan, care a adoptat in statisticile oficiale ''Fericirea Nationala Bruta!'', preferand-o termenului de Produs Intern Brut. 

In calendarul ONU exista deja aproximativ 120 de zile internationale. Ziua dedicata ''fericirii mondiale'' coincide cu Ziua internationala a Francofoniei, sarbatorita anual in 20 martie prin diverse manifestari de promovare a limbii franceze. 

Pe data de 20 martie este marcat ajunul echinoctiului de primavara (emisfera nordica), dar si Nowruz, Anul Nou la iranieni. 

In mesajul sau secretarul general al ONU Ban Ki-moon subliniaza ca ''Marcarea pentru prima data a Zilei internationale a fericirii ne ofera oportunitatea de a consolida eforturile in promovarea unei dezvoltarii durabile, care sa includa si actiunile noastre de intrajutorare umana. Cand actiunile noastre sunt indreptate spre binele comun, ne imbogatim cu totii. Compasiunea aduce fericire si ne ajuta in modelarea viitorului pe care il dorim". 

Cu prilejul primei marcari a Zilei Mondiale a Fericirii, ''Academic Impact'' in colaborare cu Misiunea Permanenta a Bhutan a Natiunilor Unite organizeaza, la sediul Organizatiei, in New York, o conferinta pe tema "Fericirea si bunastarea: esentiale pentru un viitor durabil". 

Instituita oficial in 2010, ''Academic Impact'' este o initiativa a ONU ce reuneste institutiile de invatamant superior din tarile membre ale Natiunilor Unite. Evenimentul, deschis tuturor, este, de asemenea, transmis in direct pe site-ul Web webtv.un.org. 

Sursa: AGERPRES