Bancile au platit doar 370 mil. lei impozit pe profit anul trecut

Data publicarii: 21-03-2013 | Finante-Banci

Bancile comerciale au platit anul trecut doar 370 mil. lei in contul impozitului pe profit, suma de patru ori mai putin decat varsamintele realizate in 2012 de BNR din veniturile nete, care s-au ridicat la 1,33 mld. lei.

Totusi, sistemul bancar a contribuit cu aproape 3,5 mld. lei la bugetul general consolidat al statului, mai ales pe seama impozitelor pe venit si a taxelor sociale.

Criza economica si problemele de eficienta au provocat pierderi pentru aproximativ jumatate din cele 42 de banci de pe piata, iar bugetul a "pierdut" in ultimii ani o parte importanta din resursele virate de sectorul bancar, impozitele pe profit fiind in cadere libera.

De la un profit record de 4,4 mld. lei in 2008, bancile comerciale au ajuns anul trecut la o pierdere record de 2,1 mld. lei. Sistemul bancar pe ansamblu a fost pe pierdere in ultimii trei ani, adunand pierderi de 3,4 mld. lei, in conditiile in care o cincime din credite au devenit neperformante. Impozitul pe profit platit de banci in ultimii sase ani, de cand s-a introdus sistemul platilor anticipate, a oscilat intre 300 mil. lei si 1,2 mld. lei.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: