BCE lanseaza un ultimatum Ciprului

Data publicarii: 21-03-2013 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) a lansat un ultimtum Ciprului, amenintand ca va imprumuta bancilor din Cipru lichiditate de urgenta doar pana luni, urmand sa ia in calcul accesul ulterior al institutiilor de credit cipriote la fonduri doar daca exista un acord de asistenta externa cu UE si FMI.

"Consiliul guvernatorilor BCE a decis sa mentina nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenta (Emergency Liquidity Assistance - ELA) pana luni. Ulterior, accesul la ELA poate fi analizat daca exista un program UE/FMI, care sa asigure solvabilitatea bancilor in cauza", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de BCE dupa reuniunea din aceasta dimineata a consiliului guvernatorilor. 

Prelungirea accesului bancilor cipriote la lichiditate de urgenta de la BCE a fost ceruta de banca centrala din Cipru. Inchise de la inceputul acestei saptamani, bancile din Cipru nu-si vor deschide portile inainte de martea viitoare. Or, multe dintre bancile locale sunt total dependente de programul ELA. 

Parlamentul cipriot a respins saptamana aceasta instituirea unei taxe pe depozitele din bancile locale, masura impusa de statele zonei euro. Guvernul de la Nicosia trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro din taxe pe depozitele bancare, pentru a primi un pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, au decis sambata statele din zona euro.

Integral pe InComeMagazine.ro