Seful APRIL: Aerul din Bucuresti este mai toxic decat aflatoxina din lapte

Data publicarii: 22-03-2013 | Actualitate

Aerul pe care il respiram acum in Bucuresti este mai toxic decat aflatoxina de tip M1 din lapte, a declarat, joi, la un post privat de televiziune, Dorin Cojocaru, directorul general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui /APRIL/.

'Anul trecut, oficial s-au facut 15 analize pe aflatoxina. In schimb, cele 423 de fabrici de lapte care sunt autorizate sanitar-veterinar in Romania si-au facut cel putin de 10-15 ori/an analize. Exista riscul ca populatia sa fi consumat lapte infestat de la dozatoare, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca dozele au fost foarte mici de aflatoxina. Aerul pe care il respiram in Bucuresti este mai toxic decat laptele cu aflatoxina M1', a afirmat Cojocaru. 

Acesta a adaugat ca Romania dispune la ora actuala de stocuri foarte mari de iaurturi si branzeturi proaspete ce vor expira saptamana viitoare, in conditiile in care exporturile pe acest segment s-au diminuat in urma scandalului laptelui. 

'Referitor la importuri, vorbim despre lapte materie prima importata. La produse lactate, la ceea ce cumparam de pe raft, au crescut importurile dupa declansarea isteriei, iar materia prima n-a mai fost importata. Acum caut solutii sa fac export de lapte din ferma catre alte tari pentru ca avem deja stocurile mari. Ma refer la telemea, la produsele proaspete care au termen de garantie scurt. Piata deja a picat si din cauza haosului creat, si din cauza mediatizarii extreme. Acum mai facem ceva exporturi pe produs traditional, branzeturi cu maturare lunga si cascaval. Problema noastra este acum ca avem stocuri mari de iaurt si lapte, care vor expira saptamana viitoare, nu mai pot intra in comert', a spus seful APRIL. 

Sursa: AGERPRES