Cat se fura intr-un minut

Data publicarii: 22-03-2013 | Diverse

Focurile de arma, crimele la comanda si atacurile la banci au ajuns sa faca parte din peisajul buletinelor de stiri, fenomen aparut abia dupa instalarea crizei economice. Spargatori extrem de agresivi nu se dau in laturi sa fure chiar un bancomat intreg. Pagube de zeci sau chiar sute de mii de euro pot aparea in doar un minut, timpul dintre declansarea alarmei si momentul in care sosesc echipele de interventie.

SPARGATORII AU ADOPTAT IN ULTIMA PERIOADA NOI MODURI DE OPERARE, in care ingeniozitatea este completata cu tupeu extrem si forta bruta, spune Gabriel Badea, chairman si CEO al Global Security Systems (GSS). Infractorii se deplaseaza rapid de la o tinta la alta, dau chiar doua sau trei spargeri intr-o singura noapte, folosind masini furate, eventual inmatriculate in alte tari, care ulterior sunt abandonate. "Sunt vizate mai ales magazine mici de cartier, agentii de pariuri, case de amanet", spune Badea, care adauga ca sunt cautati in special banii si bunurile de valoare usor de carat si de vandut pe piata neagra, cum sunt tigarile, bauturile fine, electronicele sau cartelele de telefon.

Spargatorii nu sunt prea intimidati nici de prezenta sistemelor de alarma, pentru ca jafurile dureaza, de obicei, mai putin decat timpul necesar pentru aparitia echipelor de interventie. "Acest tip de spargeri dureaza in medie 60 de secunde, dar a existat si un caz in care durata a fost de numai 30 de secunde", spune reprezentantul GSS. Cea mai lunga spargere de acest fel a durat numai un minut si 28 de secunde.

Or, un asemenea interval de timp - din momentul in care se declanseaza alarma pana cand hotii pleaca - este prea scurt pentru ca fortele de interventie, fie ele publice sau private, sa ajunga la locul faptei. Dureaza macar 3-4 minute ca politia sau agentii unei firme de securitate sa ajunga in locul in care s-a declansat alarma, iar hotii stiu acest lucru.

Integral in Mediafax.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: