China va devansa SUA in 2016, potrivit prognozelor OCDE

Data publicarii: 22-03-2013 | International

China este pe cale sa inregistreze cel de al patrulea deceniu consecutiv de crestere economica rapida si va devansa SUA in calitatea de cea mai mare economie a lumii in 2016, arata un nou raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Financial Times.

Dupa ce anul trecut a inregistrat o crestere de 7,8%, cel mai mic avans din ultimii 10 ani, economia chineza isi va reveni in acest an cu o crestere de 8,5%, urmata de o crestere de 8,9% anul viitor, sustine OCDE. Potrivit organizatiei, China va inregistra o crestere per capita de 8% in actualul deceniu, cu conditia ca autoritatile de la Beijing sa implementeze o serie de reforme economice, financiare si de reglementare. 

'Exista in continuare loc pentru recuperarea decalajului in China. Recentele simulari ale OCDE sugereaza ca China poate mentine un ritm ridicat de crestere economica in actualul deceniu, de 8% in medie', se arata in raportul OCDE. 

Organizatia precizeaza ca ritmul de crestere va scadea treptat pe masura ce China va ajunge din urma economiile mai avansate, dar cu toate acestea va ramane superior tintei de 7% fixata de oficialii de la Beijing pentru cincinalul care se va incheia in 2015. 

OCDE estimeaza ca economia chineza va fi la fel de mare ca si economia americana in 2016, evaluata in termeni de paritatea puterii de cumparare, care tine cont de diferentele de preturi dintre tari. 

Printre reformele recomandate, OCDE atrage in special atentia asupra urbanizarii, apreciind ca guvernul chinez trebuie sa se concentreze pe construirea de orase mai productive. Chiar daca orasele chineze au crescut rapid, gradul de urbanizare este de 52,6%, mult sub cel al tarilor cu un nivel similar de dezvoltare. In plus, problema transportului a devenit una severa in conditiile in care la Beijing timpul necesar navetei este de 79 de minute, dublu fata de media din OCDE. 

Cu sediul la Paris, OCDE reuneste cele mai bogate 34 de economii din lume, inclusiv SUA, Japonia si statele europene. China nu este tara membra a OCDE, dar organizatia are un parteneriat cu aceasta tara si cu alte importante tari in curs de dezvoltare precum India si Indonezia. 

Sursa: AGERPRES