Cipru: Banca Centrala vrea sa reorganizeze sistemul bancar

Data publicarii: 22-03-2013 | Finante-Banci

Banca centrala cipriota a propus o restructurare a sectorului bancar al Insulei, puternic expus la datoria elena si amenintat de faliment in urmatoarele zile, a anuntat guvernatorul institutiei, Panicos Demetriades.

Banca centrala a "recomandat prezentarea de urgenta in Parlament si aplicarea imediata a unui cadru legislativ privind reorganizarea si relansarea sistemului bancar cipriot”, a spus Demetriades la intrarea in palatul prezidential, unde au fost convocati responsabilii politici ai tarii.

"Aceasta procedura de consolidare va para riscul de faliment al unei banci si va proteja in integralitate toate depozitele asigurate pana la o valoare de 100.000 de euro”, a adaugat el. "De asemenea, ea stabileste conditiile unei relansari a sectorului bancar si de garantare a locurilor de munca”.

Intre timp, agentia de rating americana Standard & Poor's a anuntat ca a coborat cu o treapta nota suverana a Ciprului, de la CCC+ la CCC, cu o perspectiva negativa. "Orice plan de ajutor risca sa fie impopular si dificil de aplicat pe fondul degradarii economiei... In consecinta, credem ca riscul unui default este pe punctul de a creste”, scrie agentia intr-un comunicat. "In absenta unui plan alternativ credibil de recapitalizare si de finantare a bugetului, riscul unei evolutii haotice a situatiei in domeniul creditarii a sporit”, mentioneaza S&P.

Sursa: InComeMagazine.ro