Bancile straine si-au redus expunerea pe Romania cu 5,4 mld. dolari

Data publicarii: 25-03-2013 | Finante-Banci

Bancile straine si-au redus expunerea pe Romania cu 5,4 miliarde dolari, in perioada septembrie 2011-septembrie 2012, pe fondul procesului de dezintermediere care a cuprins intreaga zona euro, arata datele publicate de Banca Reglementelor Internationale (BIS).

In prezent, bancile straine au o expunere de 105,9 miliarde dolari pe economia Romaniei, din care institutiile de credit europene au raportat un total de 101,2 miliarde dolari.

Potrivit BNR, bancile cu capital strain care au participat la prima initiativa de la Viena si care detin circa doua treimi din sistemul bancar romanesc - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit - si-au redus expunerea pe subsidiarele din Romania cu 8% din martie 2009 pana la sfarsitul anului trecut.

Datele BIS indica faptul ca bancile austriece au cea mai mare expunere in Romania, de 36,85 miliarde dolari, in scadere cu 2,15 miliarde dolari fata de sfarsitul lunii septembrie 2011.

Bancile grecesti au pierdut pozitia secunda, dupa ce si-au redus expunerea cu 2,5 miliarde dolari, pana la 16,85 miliarde dolari. Locul Greciei a fost luat de Franta, pe fondul cresterii sumelor plasate de banci in economia romanesca cu 1,5 miliarde dolari, la 19 miliarde dolari.

In schimb, bancile italiene si-au redus expunerea cu 500 milioane dolari in perioada analizata, la 13,2 miliarde dolari.

Sursa: Wall Street