Protest al taximetristilor pentru majorarea tarifelor

Data publicarii: Astazi, 25-03-2013 | Diverse

Aproximativ 200 de membri ai Sindicatului National al Taximetristilor Independenti se vor alatura, luni, protestului declansat de dispeceratul Next Taxi in urma refuzului Autoritatii de autorizare din cadrul Primariei Capitalei de a suspenda activitatea unor dispecerate autorizate sa functioneze pe raza municipiului Bucuresti, ale caror tarife sunt neavizate de DTDSC - Serviciul de Autorizare, conform unui comunicat al sindicatului.

Next Taxi atrage atentia asupra faptului ca tarifele de 1,39 lei/km si 1,40 lei/km sunt neavizate de DTDSC - Serviciul de Autorizare, iar actiunea declansata urmareste determinarea Primariei Capitalei sa sanctioneze si sa elimine din piata dispeceratele ce continua sa utilizeze in activitatea lor aceste tarife. 

"Sustinem un dispecerat cu tarif legal impotriva celorlalte dispecerate cu tarife ilegale. Motivul acestui protest il reprezinta ilegalitatea, dreptul de operare", a declarat, luni, pentru AGERPRES, vicepresedintele SNTI, Gabriel Stavilaru. 

Acesta a afirmat ca protestatarii nu inteleg pozitia Primariei Capitalei, care, potrivit lui Stavilaru, a dat un raspuns de ''nesolutionare favorabila a cererii''. 

''Nu intelegem nici pozitia Primariei, care nu vrea sa tina cont de toate cele sesizate de noi. Noi ne-am anuntat intentia. Dansii au rastalmacit intentia, au considerat-o cerere. La adunarile publice nu se face o cerere, se anunta intentia. Practic, nu exista un refuz, exista un raspuns de nesolutionare favorabila a cererii. Dar despre care cerere vorbesc dansii, nu stiu, vom afla si noi astazi. Noi nu am facut o cerere in sensul asta. Noi am facut o declarare a protestului, conform Legii 60/2001 (privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice - n.r.), cu trei zile inainte. Estimam o participare de 200 de persoane'', a adaugat vicepresedintele SNTI. 

In ceea ce priveste posibilitatea unei intalniri cu reprezentantii Primariei Generale, Gabriel Stavilaru a spus ca a fost o solicitare in acest sens, dar se pare ca nu va avea loc. 

"Noi asa am solicitat. Nu stim daca dansii vor fi disponibili sa ne asculte. Din toate semnalele, se pare ca vor sa nu ne asculte. Ii incomodam, probabil", a aratat el. 

O parte a transportatorilor autorizati deserviti in cadrul dispeceratului Next Taxi anuntasera initial proteste pe 21 martie, insa au fost amanate pentru 25 deoarece nu au fost indeplinite conditiile legale de anuntare. 

Motivul acestei actiuni de protest este refuzul Autoritatii de autorizare din cadrul Primariei Capitalei de a suspenda activitatea unor dispecerate autorizate sa functioneze pe raza municipiului Bucuresti, dispecerate ale caror tarife practicate, de 1,39 lei/km si 1,40 lei/km, sunt in prezent neavizate de DTDSC - Serviciul de Autorizare. 

"Facem referire la majoritatea dispeceratelor in cadrul carora au fost identificati si sanctionati de catre reprezentantii DGPLCM - Directia control transportatorii autorizati taxi ce-si desfasoara activitatea practicand tarife neavizate de 1,39 lei/km si 1,40 lei/km. Aceasta actiune, ce completeaza reclamatiile ulterioare, urmareste determinarea PMB de a sanctiona si elimina din piata dispeceratele ce continua sa utilizeze in activitatea lor tarife neavizate de 1,39 si 1,40 lei/km", se mentioneaza intr-un comunicat al Next Taxi. 

Dispeceratul subliniaza ca, deoarece tariful sau legal avizat este de 1,77 lei/km, nu-si poate vinde serviciile din cauza tarifelor mai mici neavizate despre care afirma ca sunt practicate de unele dispecerate mentinute in piata de Primaria Generala, chiar in conditiile in care TVA a crescut de la 19% la 24% la toate cheltuielile ce fac obiectul fundamentarii tarifelor practicate. In acest context, orice intarziere a luarii unei decizii legale de intervenire a PMB in aceasta situatie va conduce Next Taxi la faliment. 

"Iata de ce, in conformitate cu prevederile Legii 60/2001, republicata, va instiintam asupra faptului ca societatea Next Taxi Serv, impreuna cu 100 de taximetristi arondati dispeceratului, carora li se vor alatura circa 200 de transportatori membri ai Sindicatului National al Taximetristilor Independenti, vor forma adunarea publica din fata cladirii PMB, in vederea exprimarii indignarii si nemultumirii acestora fata de pasivitatea cu care PMB tolereaza, prin Autoritatea de autorizare, concurenta neloiala si falsul in declaratii", se mai afirma in comunicatul Next Taxi. 

Protestul este programat pe parcursul a trei ore, intre 12.00 si 15.00. 

Sursa: AGERPRES