Cipru va primi prima transa din imprumut in luna mai

Data publicarii: 25-03-2013 | Finante-Banci

Cipru va primi prima transa din imprumutul international de salvare, in valoare de 10 miliarde de euro, in luna mai, a declarat, luni, Klaus Regling, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (MES). 

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a anuntat ca va recomanda institutiei sa participe la planul de ajutor, insa nu a precizat suma pe care o va oferi, relateaza Le Figaro. 

Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului ministrilor europeni de Finante, care a aprobat acordul, a precizat ca Ciprul va primi 4,2 miliarde de euro. 

Potrivit acordului, toate depozitele bancare de peste 100.000 de euro vor fi impozitate, urmand ca cele sub acest nivel sa fie garantate. Prin urmare, o mare parte a pierderilor va fi suferita, de fapt, de firmele si persoanele fizice straine. 

Cipru scapa de faliment - 10 miliarde de euro, ajutor international

De asemenea, a doua cea mai mare banca cipriota, Laiki, va fi separata in doua entitati, activele "bune" fiind fuzionate, in cele din urma, cu Banca Ciprului. 

Dijsselbloem a adaugat ca este "convins" ca noua intelegere este mai buna pentru ciprioti decat cea initiala, care prevedea taxarea tuturor depozitelor bancare si care fusese respinsa de parlament. 

Un element cheie al taxei pe depozitele de peste 100.000 de euro este faptul ca nu va fi nevoie de votul parlamentului, un lucru cerut de FMI. 

Integral in Ziare.com