Coreea de Nord ameninta ca va lovi SUA

Data publicarii: Astazi, 26-03-2013 | International

Republica Populara Democrata Coreeana (Coreea de Nord) si-a plasat marti armata in stare de alerta 'gata de lupta' si le-a cerut unitatilor sale speciale 'strategice' sa se pregateasca pentru eventuale lovituri asupra SUA, inclusiv asupra insulelor Guam si Hawaii din Pacific, a informat agentia oficiala nord-coreeana, potrivit AFP.

'Comandamentul armatei poporului coreean declara ca toate trupele de artilerie, inclusiv unitatile strategice de rachete si unitatile de artilerie cu raza lunga de actiune trebuie sa fie plasate in stare de alerta +gata de lupta+', potrivit KCNA. 

Aceste unitati trebuie sa fie gata sa atace 'toate bazele militare americane din regiunea Asia-Pacific, inclusiv de pe continentul nord-american, Hawaii si Guam', precum si din Coreea de Sud, a adaugat comandamentul intr-un comunicat difuzat de KCNA. 

In pofida testarii reusite a unei rachete la 12 decembrie - asimilata de Seul si aliatii sai unei rachete balistice - expertii considera ca Phenianul este departe de a stapani tehnica necesara pentru a lansa o racheta intercontinentala, care sa poata lovi SUA. 

Hawaii si Guam sunt, de asemenea, considerate in afara sferei rachetelor cu raza medie de actiune dezvoltate de Coreea de Nord, care ar putea insa atinge bazele din Japonia si Coreea de Sud. 

Noul presedinte al Coreii de Sud, Park Geun-Hye, a avertizat marti Phenianul ca singura cale de 'supravietuire' consta in abandonarea programului nuclear si balistic, lansand in acelasi timp catre regimul nord-coreean un apel la 'schimbare', pe fondul tensiunilor din peninsula. 

Vineri, Seulul si Washingtonul au intarit conditiile pactului lor de cooperare militara. Acesta prevede acum un sprijin sporit din partea SUA fata de Coreea de Sud, chiar in caz de provocare minora dinspre Coreea de Nord.

Sursa: AGERPRES