Majoritatea polonezilor sunt impotriva aderarii la zona euro

Data publicarii: 26-03-2013 | International

Viitoarea aderare a Poloniei la zona euro este respinsa de 62% dintre cetatenii tarii, conform unui sondaj publicat marti de cotidianul Rzeczpospolita, relateaza AFP.

Numai 32% dintre polonezi sustin adoptarea monedei europene, in timp ce 6% nu si-au exprimat nicio opinie, conform acestui sondaj, realizat de institutul Homo Homini in randul a 1.067 de polonezi adulti la 22 martie, in plina criza cipriota. 

Polonia vrea sa indeplineasca pe cat mai repede posibil criteriile de convergenta economica prevazute in Tratatul de la Maastricht, insa nu este presata sa inlocuiasca zlotul cu euro. 

Presedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent ca Polonia va lua dupa 2015 decizia privind aderarea la zona euro. 

Adoptarea euro cere de asemenea un amendament la Constitutie, pentru care majoritatea necesara de doua treimi nu este in prezent intrunita. 

Opozanta a aderarii, dreapta nationalista cere un referendum asupra acestei chestiuni, in ciuda angajamentului luat de Varsovia la momentul aderarii sale in UE in 2004 de a adopta intr-un final si moneda unica. 

In prezent, numai datoria publica poloneza, situata in jurul a 55% din PIB, este conforma cu cerintele de la Maastricht. Inflatia sa medie in 2012 s-a cifrat la 3,7%, iar deficitul finantelor publice ramane in continuare mai mare de pragul cerut de 3% din PIB (3,4% in 2012). 

Seful guvernului liberal Donald Tusk si ministrii sai dau asigurari ca Varsovia va indeplini in 2015 toate aceste criterii. 

Intre timp, Polonia a aderat la pactul bugetar european, sperand sa evite astfel marginalizarea care ameninta statele membre ale zonei euro.

Sursa: AGERPRES