Mechel Targoviste se vinde pe bucati

Data publicarii: 27-03-2013 | Afaceri

La combinatul de la Targoviste, noii proprietari, Nikarom, au inceput vanzarea pe bucati: terenuri, cladiri, productia de pe stoc. Speranta este de a obtine 1,2 milioane de euro de pe tot ce a fost scos la vanzare, in timp ce datoriile combinatului, aflat in insolventa, sunt de 140 de milioane de euro.

La Targoviste, la fostul combinat Mechel toate proprietatile uzinei se vand. Pe lista apar mai multe apartamente in Bucuresti, dar si cantina Mechel din Targoviste, un fost camin sportiv si mai multe terenuri. In plus, la vanzare este scoasa si toata productia de otel de anul trecut. Rusii vor sa scoata cinci milioane de lei din vanzarile de active.

"Avem 5000 de tone. Daca va intereseaza o mie, doua, veniti si discutam. La ce pret? Pai pretul e in functie de modalitatea de plata si cantitatea solicitata”, spuneValentin Stoica, reprezentant Mechel.

"Inca de la sfarsitul anului trecut au fost scoase la vanzare mai multe proprietati. Nu am cunostinta daca au vandut ceva”, explica Gabriel Banu, lider de sindicat la Mechel.

Siderurgia la Targoviste iti traieste ultimele momente. Cei 512 salariati vin, rand pe rand, sa isi ridice foile de lichidare si sa isi depuna dosarele pentru somaj.

"Dupa 32 de ani uite, te dau astia afara. Fara bani, fara nimic. Ne-au blocat si cardurile de salarii. Ce-o sa fac..!? Un an somaj si dupa aia om fara soarta. Ca asta e legislatia la noi in tara”, spune un

La Otelu Rosu, angajatii protesteaza in speranta ca vor convinge conducerea sa nu ii dea afara. Muncitorii sunt sunt in somaj tehnic inca din toamna. La Campia Turzii, angajatii sunt tot in strada, dar fara mari sperante. Oamenii sunt nemultimiti ca nu au primit decat 900 de lei din cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.

"Ceea ce nu poate sa spuna este cand vor veni acele preavize pentru salariat, nu poate sa spuna nicio strategie pentru perioada imediat urmatoare, din partea administratorului judiciar”, spune Victor Sabau, lider de sindicat.

Grupul Mechel a vandut uzinele din romania pentru 52 de euro catre Nikarom Invest, care are in spate actionari rusi. Acestia au preluat si datoriile care, potrivit unor estimari ar ajunge la jumatate de miliard de euro.

Integral in Digi24