Oficialii ciprioti nu iau in calcul varianta iesirii din zona euro

Data publicarii: 27-03-2013 | International

Ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, a raspuns marti celor care au cerut Ciprului sa iasa din zona euro apreciind ca o astfel de decizie ar fi dezastruoasa pentru Cipru, transmite Bloomberg.

'Iesirea Ciprului din zona euro, care ar putea insemna si iesirea din Uniunea Europeana, ar fi dezatruoasa atat din punct de vedere politic cat si economic. Nu vrem nici macar sa ne gandim la aceasta optiune', a declarat presei Michalis Sarris. 

In schimb, ministrul cipriot de finante a apreciat ca restrictiile impuse transferurilor de bani nu vor fi relaxate timp de cateva saptamani, pentru a putea absorbi impactul deciziilor vizand inchiderea celei de a doua mari banci cipriote si impunerea de pierderi pentru deponentii bancari. 

Comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a subliniat ca Ciprul poate impune controale asupra miscarilor de capital insa numai pentru o perioada scurta de timp. 'Este vorba de restrictii care ar putea dura numai cateva zile', a precizat comisarul european. Impunerea de controale de capital contravine in mod normal legislatiei europene privind libera miscare a capitalului, dar poate fi justificata daca sunt considerate necesare pentru mentinerea stabilitatii financiare. 

Toate bancile din Cipru vor ramane inchise pana joi, pentru a asigura buna functionare a intregului sistem bancar. Institutiile financiare din Cipru nu si-au mai deschis portile din data de 16 martie, in conditiile in care Cipru si creditorii internationali au purtat negocieri dificile pentru un plan de asistenta financiara. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: