Grupul bancar HSBC dezminte faptul ca detine aur apartinand generalului Pinochet

Data publicarii: Astazi, 27-10-2006
Grupul bancar britanic HSBC a anuntat vineri dupa realizarea unei anchete ca nu detine aur care ar fi apartinut fostului dictator din Chile, Augusto Pinochet, contrar la ceea ce a afirmat presa chiliana, conform AFP. "Consiliul de aparare al statului Chile a avut amabilitatea de a autoriza grupul HSBC sa examineze documentele care ar putea dovedi ca banca ar detine aur ce a apartinut lui Pinochet, in valoare de 160 de milioane de dolari la sediul de la Hong Kong", a precizat grupul bancar intr-un comunicat.

"HSBC este in masura sa afirme astrazi (vineri) ca aceste documente sunt contrafacute si ca banca nu detine aceste fonduri", a declarat banca.

Cotidianul chilian La Nacion a anuntat in cursul zilei de miercuri "descoperirea a peste o mie de lingouri de aur", ceea ce inseamna aproximativ noua tone de aur, cu o valoare estimata intre 100 si 160 de milioane de dolari, plasate intr-un cont al unui fost director al grupului bancar, intr-o "banca chineza".

Un alt cotidian, El Mercurio, a mentionat ca banca despre care este vorba este sucursala din Hong Kong a grupului HSBC.

Respinse de apararea lui Pinochet, aceste informatii au fost confirmate de ministrul de externe al statului Chile, Alejandro Foxley, care a anuntat ca a fost recent informat de catre autoritatile chineze de existenta acestor lingouri.

Generalul Pinochet, care va implini 91 de ani in luna noiembrie, a condus statul chilian intre 1973 si 1990, fiind momentan achetat privind activitati de evaziune fiscala si spalare de bani.

Sursa: NewsIn