Bancile din Cipru si-au reluat programul normal

Data publicarii: 29-03-2013 | Finante-Banci

Bancile cipriote si-au reluat vineri dimineata programul obisnuit, dar se afla in continuare sub un regim de restrictii severe in ceea ce priveste miscarile de capital pentru a evita transferurile si extragerile masive in urma planului de salvare international care impune conditii drastice, transmite AFP.

Bancile din Cipru sunt deschise vinerea in general intre orele locale 08:30 si 13:00. Joi, la redeschiderea lor dupa 12 zile de inchidere fortata, bancile au avut relatii cu publicul intre orele 12:00 si 18:00. 

Vineri dimineata, cozi de asteptare limitate se formasera la momentul deschiderii doar in fata unitatilor Popular Bank (Laiki Bank), a doua banca a tarii, care ar urma sa fie lichidata in conformitate cu acordul incheiat luni intre Cipru si creditorii internationali pentru a pastra aceasta tara in zona euro. 

Retragerile sunt limitate la 300 de euro pe zi si de persoana in toate bancile, in timp ce platile si viramentele catre strainatate nu pot depasi 5.000 de euro pe luna, iar tranzactiile comerciale sunt reglementate. 

Joi, redeschiderea bancilor s-a derulat fara incidente, iar presedintele cipriot Nicos Anastasiades le-a multumit compatriotilor sai pentru 'marele simt al responsabilitatii' aratat. 

Sursa: AGERPRES