Daniel Chitoiu: TVA la paine scade la 9% de la 1 iulie

Data publicarii: 01-04-2013 | Economie

Guvernul va reduce TVA la paine de la 24% la 9% de la 1 iulie, a declarat duminica, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

"Decizia politica de a reduce TVA la paine incepand cu data de 1 iulie a acestui an este asumata la nivelul Uniunii Social Liberale. Orice alta discutie este inutila acum. Analize au fost facute la jumatatea anului 2012 si la inceputul acestui an, care arata ca va fi un impact la nivelul bugetului, dar pe care il vom acoperi prin reducerea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor", a declarat Daniel Chitoiu, la RTV. 

Ministrul a explicat ca nu a solicitat un document in ultima luna prin care sa fie aratate exact calculele cu privire la impactul bugetar al reduceri TVA la paine, dar, indiferent de calcule, decizia a fost deja luata si va fi pusa in aplicare de la 1 iulie. 

Impactul bugetar brut calculat prin reducerea TVA la paine, de la 24 la 9%, este de 250 de milioane de lei, dar in realitate autoritatile vor avea mult mai mult fiscalizat, a declarat, pe 23 martie, premierul Victor Ponta. 

"Ne-am gandit sa facem acea reducere de TVA pe tot lantul la paine, de la 1 iulie si pana la 31 decembrie 2013 si vom vedea daca se confirma teoria noastra ca de fapt o sa avem incasari mai mari cu o cota scazuta de TVA sau teoria FMI ca vom avea o noua gaura la buget. I-am cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa faca un parteneriat cu producatorii, sa le explice ca daca avem un succes trecem de la paine si la alte produse. Doar pentru paine impactul bugetar calculat brut prin reducerea de la 24 la 9% este de 250 de milioane de lei, dar noi am spus ca in realitate o sa avem mult mai mult fiscalizat si nu vom pierde cei 250 de milioane de lei", a spus Victor Ponta.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: