Un dolar din 12.000 de bancnote care circula in lume este fals

Data publicarii: Astazi, 27-10-2006
Un dolar din 12.000 de bancnote aflate in circulatie, in prezent, este fals, respectiv numarul dolarilor falsi este de 61 de milioane de bancnote in total, potrivit unui raport publicat de catre Trezoreria americana. Statele care se afla in fruntea listei de fabricanti de dolari falsi sunt Columbia si Coreea de Nord, a mai indicat raportul elaborat de specialistii Trezoreriei, ai serviciilor secrete si ai bancii centrale. Ca raport, aceasta valoare este aproximativ aceeasi cu cea publicata in precedenta editie a acestui raport, in 2003.

"In concluzie, banii falsi nu reprezinta o problema pentru economia americana in ansamblul sau", au apreciat autorii acestui raport, care au facut totusi apel la vigilenta in privinta fenomenului de spalare a banilor.

In SUA, serviciile secrete sunt cele care se ocupa de lupta impotriva falsificarii banilor. Activitatea spalatorilor de bani este facilitata de tehnicile de productie din ce in ce mai sofisticate, precum imprimantele cu laser sau cele color. "Calitatea dolarilor falsi fabricati cu ajutorul fotocopiatoarelor color sau al calculatoarelor obisnuite creste", se mai arata in cadrul raportului.

In Coreea de Nord, fabricatorii de bani falsi au pus la punct o serie de superbancnote, fabricate dintr-o hartie conceputa special si pentru care au recurs la metode similare celor utilizate de autoritatile americane, pentru a da impresia de autenticitate.

Wall-Street.ro