Bancherii povestesc: cum se vede din interior colapsul unui gigant financiar

Data publicarii: 05-04-2013 | Finante-Banci

In Marea Britanie, ministrul de Finante daduse nume de cod bancilor si recunoaste ca-i era greu sa tina minte care-i care. "Elvis a parasit cladirea”, a fost anuntat el atunci cand o banca a ajuns in pragul falimentului - care a dus si la sinuciderea unui director. In SUA, e-mailurile care circulau la conducerea Trezoreriei si a Rezervei Federale arata haosul din ultimele zile inainte ca Lehman Brothers sa devina falimentul care a schimbat lumea.

Laiki, Cipru, 2013 - "A fost ca o inmormantare”   In ultima zi de miercuri din martie,membrii boardului director al grupului bancar Laiki, al doilea ca marime din Cipru, s-au reunit pentru ultima oara in sala lor de sedinte de la etajul al saselea al sediului din Nicosia.  Rand pe rand, toti directorii si-au scris demisiile la masa deasupra careia troneaza portretele fostilor presedinti ai bancii.    Calea demisiei devenise inevitabila pentru executivii Laiki la inceputul saptamanii, cand primisera o scrisoare prin care banca centrala cipriota ii anunta ca a fost numit un administrator judiciar pentru a conduce banca, iar boardul era suspendat. 

Dupa mai putin de o ora, boardul s-a dizolvat pentru prima data, iar directorii au acceptat ca institutia de creditare infiintata in urma cu 112 ani nu mai exista.  "A fost ca o inmormanare”, povesteste un director.    "Laiki a fost o banca foarte buna pentru multi, multi ani”     Moartea grupului Laiki, cunoscut si drept Banca Populara din Cipru, a fost brutala. Directorii spun ca s-au luptat pana in ultimul moment, implorand la propriu liderii politici sa nu accepte ca banca sa fie inchisa.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: