Aderarea nu va reduce costurile creditelor pentru populatie

Data publicarii: 30-10-2006
Dobanzile si costurile creditelor acordate populatiei nu vor scadea semnificativ, in urmatoarele sase luni, si nici dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), considera analisti din piata bancara romaneasca. "In urmatoarele sase luni, cel putin, nu cred ca este realist sa asteptam ca Banca Nationala sa scada dobanda. In cel mai bun caz, ea va ramane neschimbata si, in cel mai rau caz, ea va continua sa creasca", a declarat analistul Radu Craciun. Analistul apreciaza ca, in cazul in care BNR isi propune sa creasca dobanzile si deci costul creditelor, atunci bancile comerciale vor trebui sa se alinieze la acest lucru.

Totusi, in opinia lui Radu Craciun, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, vor intra pe piata romaneasca si alte banci straine care vor veni cu oferte mai "agresive". Conform analistului, preferinta romanilor, in ceea ce priveste creditele ipotecare, este pentru cele in valuta, de cele mai multe ori pentru creditele in euro, intrucat si tranzactiile pe pietele imobiliare sunt de obicei facute in euro.

In plus, Radu Craciun este de parere ca si impactul politicii BNR este mult mai mic pentru creditele in valuta. "Politica BNR are un impact mult mai mic pentru creditele in euro... pentru ca impactul presiunii monetare se manifesta in cazul instrumentelor denominate in lei", a precizat Craciun.

Citeste tot articolul in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: