Bancile din Vest imprumuta romanii la dobanzi sub 4%

Data publicarii: 30-10-2006
Bancile din Vest imprumuta romanii la dobanzi sub 4%La un credit de 50.000 de euro, luat pe 20 de ani, in strainatate, nivelul maxim al ratei lunare incepe de la 166 de euro, in vreme ce, in Romania, acelasi credit te-ar costa lunar peste 400 de euro, aflam din cotidianul Gandul. Bancile occidentale au inceput sa dea credite romanilor din tara, chiar de la sediile-mama, mizand pe apetitul mare de consum al compatriotilor nostri si pe dobanzile extrem de mici cu care lucreaza. Una dintre aceste banci este Credit Municipal - Paris. "Va putem oferi si dumneavoastra credite, desigur. Singura conditie este sa va calificati in etapa de scoring", a declarat Raika Mohamad, de la Directia de credite a CMP.

Dupa ce am trimis actele solicitate, ofiterii de credit ai bancii franceze mi-au comunicat prin mail ca m-am calificat pentru credit, urmand sa stabilim exact procedura prin care pot sa intru in posesia banilor.Mai mult, romanii nu au cum sa fie verificati daca sunt datori la alte banci din Romania, intrucat in acest moment nici o entitate bancara straina nu are incheiat un acord cu Biroul de Credit.

"Chiar daca am fi solicitati de o banca din strainatate, nu am putea-o ajuta in nici un fel. Statutul nu ne permite acum sa avem printre actionari entitati bancare straine. Cel mult, din 2007, atunci cand vom incheia acorduri cu Birourile de Credit din strainatate, asemenea solicitari ar putea sa ne fie cerute prin intermediul partenerilor nostri. Dar, pana atunci, nici un bancher strain nu prea are cum sa verifice un client roman", explica Serban Epure, seful Biroului de Credit.

In acest moment, nici o institutie nu monitorizeaza imprumuturile din strainatate ale romanilor. Reprezentantii Bancii Nationale spun ca deocamdata nu au nici o statistica referitoare la numarul romanilor care au accesat credite din strainatate. "Stim de aceasta posibilitate, insa Banca Nationala nu are cum sa aiba evidenta romanilor care iau credite din afara.

Pana la liberalizarea contului de capital, era alta situatie, insa acum noi nu mai avem atributii in aceasta directie", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

Avantaje

-Dobanzi de 5 ori mai mici decat cele din tara, de 3-4 la suta pe an

-Spre deosebire de bancile romanesti, cele straine anunta clientul de modificarile aparute in contract

-Posibilitatea de a accesa produse bancare inca inexistente in Romania

Dezavantaje

-Apar costuri suplimentare legate de traducerea si expedierea documentelor in strainatate

-In cazul unor modificari sau neclaritati, deplasarea la banca presupune inconveniente suplimentare

-Peste 3-4 ani, dobanzile din Romania ar putea sa coboare la nivelul celor din Vest

Citeste tot articolul in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: