Conglomeratele financiare din Romania, supravegheate intern si comunitar
Data publicarii: Astazi, 30-10-2006
Si in Romania, supravegherea suplimentara a unui astfel de conglomerat financiar va fi exercitata de catre o autoritate coordonatoare desemnata din randul autoritatilor competente cu supravegherea sectoriala, pe baza criteriilor stabilite de directiva, in functie de tipologia institutiei-mama. Daca o banca va detine un astfel de rol, atunci supravegherea suplimentara va fi exercitata de catre BNR, in timp ce in cazul pozitiei dominante a unei societati de asigurare, rolul va fi preluat de catre CSA. In cazul societatilor mixte, supravegherea poate fi efectuata si de catre o entitate europeana dintr-un stat membru.
Schimbul de informatii, obligatoriu
Proiectul de lege este deosebit de complex, astfel ca, in cadrul de fata vom prezenta doar cateva aspecte deosebit de importante. Prin supravegherea suplimentara, in acest context, se intelege un ansamblu de mecanisme menite sa reglementeze cerintele prudentiale ce trebuie urmarite la nivelul unui conglomerat financiar, gen: adecvarea capitalului, concentrarea riscurilor, tranzactiile intra-grup, precum si mecanismele de control intern si procesele de administrare a riscurilor.
Activitatile unui grup se desfasoara in principal, in sectorul financiar daca raportul dintre totalul activului bilantier al entitatilor reglementate si a celor nereglementate din sectorul financiar, din cadrul grupului si totalul activului bilantier al grupului in ansamblul sau depaseste 40%.
Proiectul de legea prevede ca autoritatile competente, responsabile de supravegherea entitatilor reglementate dintr-un conglomerat financiar si autoritatea competenta desemnata drept coordonator al acelui conglomerat trebuie sa coopereze, furnizandu-si una alteia, orice informatii care sunt esentiale sau relevante pentru exercitarea atributiilor lor de supraveghere. De asemenea, in acest scop, autoritatile competente din Romania vor face schimb de informatii cu autoritati competente din alte state membre.
Cooperarea trebuie sa asigure cel putin colectarea si schimbul de informatii cu privire identificarea structurii grupului, a strategiilor conglomeratului financiar, la stabilirea situatiei financiare, in special in ceea ce priveste adecvarea capitalului, tranzactiile intra-grup, concentrarea riscurilor si profitabilitatea. De asemenea, respectivele autoritati trebuie sa detina informatii si despre principalii actionari si conducatorii conglomeratului financiar, despre organizarea, administrarea riscurilor si sistemele de control intern, despre dificultatile intampinate de catre entitatile reglementate sau de alte entitati ale conglomeratului financiar, care pot afecta in mod serios entitatile reglementate si chiar despre principalele sanctiuni si masurile exceptionale luate de catre autoritatile competente impotriva respectivelor conglomerate.
Citeste tot articolul in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri