Creditul agricol sau despre cum NU dau bancile bani agricultorilor

Data publicarii: 11-04-2013 | Finante-Banci

Daca esti agronom si ai o firma profitabila cu cel putin doi-trei ani de activitate in agricultura si daca esti dispus sa aduci cash si garantii care sa depaseasca valoarea imprumutului, ai ceva sanse sa iei un credit bancar

Ca ciupercile dupa ploaie. Astfel poate fi definita, in cateva cuvinte, frecventa cu care au aparut in ultimii doi ani creditele destinate fermierilor. Ca si ciupercile insa, aceste credite par a fi destinate doar unei categorii restranse de "culegatori" specialisti. La prima vedere, ai putea crede ca unele banci au de gand sa se transforme integral in societati de finantare a agriculturii, asa de bine suna reclamele si atat de multe sunt produsele dedicate pe care le includ in portofolii. Si de ce nu ar fi asa, iti spui in gand, daca Romania are la dispozitie, pana in 2020, fonduri de peste 19 miliarde de euro destinate exclusiv sectorului agricol.

Cum res-pectivele finantari presupun, de cele mai multe ori, si un aport propriu de capital, rolul bancilor este, teoretic, important. Vorbim de cel putin 7-8 miliarde de euro care ar trebui sa vina de la agricultori sub forma de cofinantare. Suma totala care ar fi necesara pe post de cofinantare nu este cunoscuta. Dupa cum ne-au informat reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), prima si singura analiza in acest sens a fost realizata la nivelul anului 2002, iar datele nu mai sunt, evident, de actualitate. In ceea ce priveste semnalele pe care le primesc de la fermierii care incearca sa acceseze finantari de la banci, cei de la APDRP sunt rezervati.

Integral in Capital.ro