Somajul- vesti negative din Europa si imbunatatite privind SUA

Data publicarii: 12-04-2013 | International

"Rezultatele din ultima perioada privind somajul in Europa sunt descurajante si este  probabil ca numarul de someri sa creasca in continuare semnificativ pana la sfarsitul anului, in contextul in care parametrii de crestere economica estimati in prezent nu vor fi atinsi in final. Astfel, astazi, Grecia a anuntat un nou record pentru somaj; la sfarsitul lunii trecute, in mod neasteptat, Germania a anuntat un numar de someri in usoara crestere (cu 13.000); in acelasi timp, ratele somajului in UE si, respectiv, in Zona Euro au atins deja noi recorduri",  a aratat Catalin Busa, director general al SSIF Equity Invest. "Tot astazi, SUA au publicat date imbunatatite  privind numarul de noi aplicatii de somaj, care au inregistrat o scadere fata de perioada precedenta, atenuand astfel impactul negativ al vestilor de saptamana trecuta privind numarul redus de locuri de munca nou create in martie de catre cea mai mare economie a lumii", a precizat Busa.

 SUA-  aplicatii de somaj in scadere, dar si putine noi locuri de munca 

Astazi, SUA au anuntat ca saptamana trecuta (incheiata pe 6 aprilie) numarul de noi aplicatii de somaj a fost de 346.000, in scadere fata de perioada similara anterioara, cand crescuse semnificativ, respectiv la 388.000 (peste media ultimului an). "Rezultatul de astazi atenueaza vestile negative privind luna martie, cand numarul de noi locuri de munca create in SUA a fost complet dezamagitor, si anume 88.000, cel mai mic din ultimele noua luni", a precizat Catalin Busa.

 In UE- situatia se deterioreaza in continuare

Tot astazi, Grecia a anuntat pentru luna ianuarie cresterea ratei somajului (ajustata sezonier) la un nou record, si anume 27.2%, de la 25.7% (revizuit) in decembrie, fapt care pune o data in plus sub semnul intrebarii optimismul unor oficiali eleni conform carora 2013 ar putea fi ultimul an de recesiune pentru Grecia. In Spania, somajul este de peste 26%. Somajul a inregistrat in februarie noi rate record, atat in UE, cat si in Zona Euro, situandu-se la 10,9% si, respectiv, 12%.

"In situatia globala actuala, presiunile privind masurile de relaxare monetara se mentin, atat in ceea ce priveste Banca Centrala Europeana, cat si Fed in SUA si cred ca este destul de probabil ca in perioada urmatoare sa existe elemente de decizie in acest sens privind parcursul din 2013", a aratat Catalin Busa.