Banca centrala avertizeaza ca ar putea sa scada numarul salariatilor

Data publicarii: 30-10-2006
Un sfert din managerii intervievati de banca centrala considera ca numarul de salariati din economia romaneasca va scadea in ultimul trimestru al anului, ca urmare a disponibilizarilor, in timp ce doar 13% estimeaza cresteri de personal, arata un buletin de conjunctura publicat, luni, de BNR. Concedierile vor surveni in industria de prelucrare a petrolului, cocsificarea carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, in sectorul extractiv si in activitatea de productie, transport, si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde, conform buletinului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Angajari de personal sunt asteptate in constructii, industria de prelucrare a lemnului si industria  de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-tv.

Cresterea numarului de salariati este estimata de 13% dintre respondenti, iar 62%  dintre managerii intervievati nu intrevad modificari de personal. In luna septembrie se anticipase pentru prima oara in ultimele 12 luni, o crestere a personalului angajat in sectoarele economice analizate.

Potrivit buletinului de conjunctura, volumul total al comenzilor isi va diminua cresterea, dar este posibila o incetinire a dinamicii comparativ cu luna anterioara, cred 34% dintre cei intervievati. Mai mult de jumatate dintre partcipanti nu intrevad modificari ale portofoliului total al comenzilor.  Ritmul de crestere mai redus va fi determinat de restrangerea de cerere anticipata in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor de metal, soldul conjunctural (care exprima diferenta dintre opiniile pozitive si cele negative) fiind de -20%, fata de 61% in luna septembrie. Aceasta tendinta va fi partial contrabalansata de revigorarea comenzilor pentru firmele de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde, evolutie asociata apropierii sezonului rece.

Industria mijloacelor de transport, industria materialelor de constructii, industria de prelucrare a lemnului si industria de masini si echipamente  electrice vor inregistra o extindere a portofoliului de comenzi externe, solduri conjuncturale pozitive cuprinse intre 33% si 54%.

Majoritatea (59%) managerilor intervievati nu intrevad modificari ale stocurilor de produse finite, iar procesul de aprovizionare cu materii prime se va desfasura normal, in opinia a 97% dintre companiile din industria mijloacelor de transport, a materialelor de constrcutii, metalurgica si a produselor de metal. Stocuri insuficiente sunt anticipate mai ales in industria de prelucrare a petrolului, cocsificarea carbunelui , tratatarea combustibililor nucleari, textile, confectii, pielarie.

Principalele cauze de limitare a productiei sunt insuficienta cererii (19% dintre respondenti), aprovizionarea cu materii prime (14%), blocajul financiar  (13%), evolutia nefavorabila a cursului de schimb (11%), nivelul ridicat al dobanzilor bancare (9%).

Ritmul de crestere a preturilor de productie va inregistra o incetinire, doar 5% dintre managerii intervievati indicand o crestere a preturilor. Stabilitatea preturilor este estimata de majoritatea intreprinderilor din industria mijloacelor de transport si a celor cu activitate de edituri, poligrafie si reproducere a inregistrarilor pe suporti (91% si repsectiv 98%).

Investitiile vor creste in luna octombrie, in opinia a 35% dintre cei intervievati, dar pentru majoritatea (56%) indicatorul analizat nu va inregistra modificari.

Pentru un sfert dintre cei chestionati rata profitabilitatii va creste, dar pentru aproape doua treimi (64%) va ramane neschimbata.  "Similar intervavlului anterior, estimari pozitive au fost formulate in principal de respondentii din industria mijloacelor de transport, sectorul constructiilor si industria de prelcurare a lemnului", se arata in buletinul BNR.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: