Semnale negative privind cele mai mari economii din Zona Euro

Data publicarii: 08-05-2013 | Finante-Banci

"Rezultatele privind productia industriala din Franta si comenzile de productie din Germania, anuntate astazi, constituie in ansamblul lor semnale negative pentru reluarea cresterii economice in cele mai mari economii din Zona Euro, astfel incat creste probabilitatea unor alte revizuiri negative privind economia din regiune in acest an", a aratat Catalin Busa, director general al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).

Rezultate publicate astazi: comenzile de productie in Germania si productia industriala in Franta

Comenzile de productie din Germania au crescut in martie cu 2,2% fata de februarie, cand au avansat tot cu 2,2% comparativ cu ianuarie. "Ca evolutie recenta, vestile par a fi bune, dar la nivel anual, lucrurile stau diferit: comenzile de productie au scazut in martie si februarie 2013 fata de aceleasi luni din 2012 (cu 0,4% si, respectiv, 0,2%). In acelasi timp, comenzile de productie trebuie privite inclusiv in contextul somajului: numarul de someri din Germania a inregistrat in aprilie a doua luna consecutiva de usoara crestere; ca pondere nu a fost o crestere mare, dar semnalul este negativ", a precizat Catalin Busa.

Pe de alta parte, productia industriala din Franta a scazut in martie cu 0,9% comparativ cu februarie, cand a inregistrat un plus de 0,8%; in ianuarie, productia industriala franceza a marcat un declin de 0,8%. Deficitul Frantei, a doua mare economie a zonei euro, a scazut anul trecut de la 5,3% din PIB in 2011 la 4,8%, dar peste tinta de 4,5% anuntata de guvernul francez, in timp ce somajul este la cota record de 11%, conform estimarii Eurostat pentru luna martie.

Economia germana s-a contractat cu 0,6% in ultimul trimestru din 2012, iar cea franceza incearca sa reintre pe o panta de crestere economica, dupa o scadere de 0,3% in ultimul trimestru din 2012 si stagnare la nivelul intregului an trecut.

Revizuirile negative raman probabile in continuare

"Vanzarile retail au scazut in Zona Euro, iar inflatia s-a inscris pe panta periculoasa asupra careia atrageam atentia luna trecuta, astfel incat a ajuns la 1,2% in aprilie, de la 1,7% in martie si 1,8% in februarie; inflatia si preturile in scadere indica cerere in scadere, care se va reflecta in continuare intr-un nivel redus al productiei industriale", a spus Busa. 

Comisia Europeana a revizuit recent prognozele pentru 2013 si anul viitor in ceea ce priveste Zona Euro: scaderea economica din acest an va fi mai mare decat cea estimata anterior (respectiv 0,4%), iar cresterea de anul viitor- mai mica (1,2% in loc de 1,4%). Franta va inregistra, cel mai probabil o scadere economica in 2013, in timp ce Germania se asteapta la o anumita crestere in acest an. "Oficiali din UE si FMI au aratat recent limitele politicii de austeritate; este clar ca se vor contura alte diferite directii pentru stimularea relansarii cresterii economice in regiune, dar definirea, implementarea si obtinerea rezultatelor vor necesita timp, asa incat pare din ce in ce mai putin probabila o crestere de peste 1% a economiei Zonei Euro anul viitor", a aratat Catalin Busa.

Despre Equity Invest

SSIF Equity Invest SA a fost infiintata in anul 1998, fiind autorizata ca societate de servicii de investitii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisa de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizata sa desfasoare servicii de investitii financiare specifice- preluarea si transmiterea ordinelor clientilor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor in numele clientilor si, respectiv, administrarea portofoliilor- precum si o serie de servicii conexe (schimb valutar in legatura cu activitatile de servicii de investitii prestate etc)

Instrumentele financiare negociabile cu care opereaza SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (actiuni, titluri de stat, obligatiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de imprumut cu scadenta mai mare de un an, drepturi de preferinta la subscrierea de actiuni in cadrul unei majorari de capital, orice alte instrumente financiare calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate de C.N.V.M ca instrumente financiare derivate) si titlurile de participare la organismele de plasament colectiv in valori mobiliare.

Fondurile detinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate in numele S.S.I.F. in contul de clienti deschis special in acest scop. In calitate de intermediar, SSIf Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Incepand cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piata pe piata extrabusiera de CFD-uri, fiind prima companie romaneasca ce isi asuma acest rol; suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare cu CFD-uri este de 500 Euro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati www.equity.ro