La ce te uiti cand alegi asigurarea de locuinta?

Data publicarii: 09-05-2013 | Finante-Banci

Dupa introducerea legii privind obligativitatea asigurarii locuintei, acest tip de polita a revenit in prim-plan. Dupa primele sase luni ale anului, companiile de asigurari aveau peste 5 milioane de polite in portofoliu, adica mai mult decat in toti anii de dupa 2004. Statul ne obliga insa sa ne asiguram doar pentru trei riscuri catastrofice, adica inundatii, alunecari de teren si cutremure. Asigurarea completa a locuintei este insa un produs cu mult mai complex, care include uneori mai multe zeci de riscuri asigurate.

Totusi, la baza sunt patru categorii mari de riscuri care nu ar trebui sa lipseasca din nici o polita. Astfel, asigurarea ar trebui sa acopere, in primul rand, riscurile atasate cladirii din care face parte locuinta. In al doilea rand, ar trebui asigurate bunurile din locuinta, optiune pe care asigurarea obligatorie si "clonele” aparute in piata nu o ofera. Un al treilea risc important este asigurarea pentru eventualele accidente suferite de membrii familiei in interiorul locuintei asigurate. Nu in ultimul rand, este importanta si componenta de raspundere civila fata de terti.

In acest caz, un exemplu concludent il constituie eventualele pagube provocate vecinilor de o banala inundatie. Aceste patru categorii mari de riscuri pot fi combinate in orice fel, in functie de nevoile si disponibilitatile financiare ale clientului, insa este bine ca polita sa le cuprinda pe toate patru. Un criteriu important in alegerea unei polite de locuinta il constituie notorietatea si stabilitatea companiei care o emite. Orice companie din Romania poate fi verificata pe site-ul oficial al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. In plus, trebuie citit cu atentie contractul de asigurare, mai ales clauzele speciale din capitolul "Excluderi”. Aici pot aparea, si chiar apar, destule surprize care devin neplacute in cazul producerii riscului asigurat. Decizia trebuie sa tina cont, evident, si de pret, dar neomitand celelalte caracteristici enumerate mai sus.

Ce recomanda o asigurare

Luand in considerare si criteriile pe care le-am enumerat, am incercat sa intocmim un top in functie de pret. Politele luate de noi in considerare acopera toate cele patru categorii de riscuri esentiale. Am realizat un calcul pentru un apartament de doua camere in valoare de 60.000 de euro, din Bucuresti, situat intr-un bloc construit in 1990. Valoarea bunurilor din apartamentul nostru virtual este de 5.000 de euro. Din perspectiva pretului, pe primul loc se claseaza Astra, care, pentru 60 de euro, asigura cladirea si apartamentul si ofera ca bonus asigurarea bunurilor si asigurarea de raspundere.

In top se afla si Generali, cu un cost al politei de 131 de euro. Urmeaza plutonul companiilor care ofera o serie de asigurari suplimentare. Cum aratam mai sus, contractele de asigurare au si excluderi. Aceste clauze speciale arata situatiile in care asiguratorul nu va plati dauna. Prevederile sunt absolute normale si ele exista in contractele de asigurare de oriunde din lume. Asiguratorul nu isi poate asuma orice fel de riscuri, atat timp cat nu le controleaza macar indirect. Legea nici nu permite astfel de atitudini. De aceea, este bine sa va feriti, de exemplu, de politele care spun ca nu asigura locuinte situate in zone inundabile. Atentie la tipul asigurarii, pentru ca daca este o "asigurare proportionala” nu veti primi toti banii. Inainte de a incheia polita, asigurati-va ca locuinta este intr-o stare foarte buna. Daca blocul are crapaturi, de exemplu, riscati sa nu primiti banii de la asigurator.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: