Masteratul, o ambitie costisitoare

Data publicarii: 01-11-2006
Absolventii de facultate care vor sa isi desavarseasca studiile trebuie sa scoata din buzunar sume grele, aflam din Banii Nostri. Cei care au avut norocul sa fie printre cei care au prins unul dintre locurile subventionate de la buget, fie in urma unui examen, fie in urma distribuirii locurilor in functie de nota de la licenta, pot rasufla usurati. Ceilalti, de pe locurile cu taxa, nu pot decat sa astepte momentul cand efectiv li se vor goli buzunarele cand vor trebui sa plateasca sume cuprinse intre 1600 si 3000 de lei.

Esti tanar absolvent de facultate si doresti sa-ti aprofundezi cunostintele? Nu e nimic rau in asta. Insa intrebarea cea mai dureroasa abia acum urmeaza. Ai bani?... Pentru ca astazi fara cel putin 1600 de lei nu ai nicio sansa sa devii masterand, in cazul in care nimeresti la unul dintre locurile cu taxa. Problemele incep sa apara insa inca din momentul in care vrei sa te inscrii. Taxa de inscriere are o valoare cuprinsa intre 100 si 150 de lei, in functie de specializare. Pe deasupra se adauga si taxele de legalizare a actelor, in unele cazuri fiind vorba doar de certificatul de nastere, iar alteori de o intreaga mapa. Avand in vedere faptul ca legalizarea unei pagini costa in jur de 5 lei la majoritatea notariatelor, se strange si aici o suma frumusica pe care o aveti de scos din portofel. Sunteti norocosi daca nu sunteti inca casatoriti, deoarece sunt cazuri in care se cere la portofoliu si legalizarea actului de casatorie. Peste tot este obligatoriu sa duceti doua poze in format pasaport. Atelierele foto nu primesc de obicei decat comenzi de patru, care costa in jur de 30 de lei.

Am analizat astfel cateva oferte de masterat, din unele dintre domeniile cele mai cautate in momentul de fata, jurnalism si comunicare, informatica, management si studii europene.

Jurnalist cu mai multe cunostinte -1800 de lei

Pentru cei care au terminat facultatea de jurnalism sau intr-un alt domeniu si brusc s-au hotarat sa lucreze in presa, exista masteratul "Campanii de comunicare", oferit de Facultatea de Jurnalistica din Bucuresti. Exista o taxa de inscriere de 150 de lei, un examen, 45 de locuri subventionate de la buget si 60 cu taxa, pentru a capata cunostinte din domenii precum invatamantul, comunicarea, jurnalismul marketingul si media. Taxa masterului este nici mai mult, nici mai putin decat 1800 de lei si se poate plati in doua rate de cate 900 de lei. Piperat nu?

Director sau administrator de retea - 3000 de lei

Universitatea Politehnica din Timisoara, Facultatea de Automatica si Calculatoare a organizat studii de master sub numele "Advanced Computing Systems", pe o prioada de doi ani la pretul astronomic pentru locurile cu taxa de 6000 de lei, adica cate 3000 de lei pe an. Sa fie oare motivul pentru care pretul este atat de piperat faptul ca se tin cursurile in limba engleza? Cine stie?... Surprinde apoi existenta unei taxe suplimentare, pe langa cea de inscriere, de confirmare a inmatricularii, de 100 de lei. Cazul acesta este probabil unicat.

Universitatea Tehnica Gh. Asachi din Iasi, Facultatea de Automatica si Calculatoare, va poate specializa in informatica si management prin intermediul masterului in "Administrarea si controlul retelelor de calculatoare". Taxa de inscriere este de 100 de lei, durata studiilor de un an si, surpriza, nu exista decat 30 de locuri cu taxa. Pentru a beneficia de unul dintre aceste locuri, un absolvent de facultate trebuie sa plateasca 2400 de lei, suma care reprezinta costul programului de masterat pe o perioada de doi ani. Taxa se achita in doua rate, insa exista si cazuri speciale in care se poate achita in patru rate la cerere.

Manageri mai capabili - 2400 de lei

Daca ati dat examen la masteratul "Administrarea afacerilor", oferit de Academia de Studii Economice din Bucuresti si ati intrat la unul dintre cele 200 de locuri cu taxa, trebuie sa scoateti din buzunar 2400 de lei, contracostul informatiilor pe care le veti asimila in domeniul managementului, pe parcursul anului in care veti fi masterand. Aceasta suma se adauga la cei 100 de lei platiti pentru a va inscrie. Aveti noroc ca suma finala se imparte in doua rate anuale de 1200 de lei bucata. Cei care au ocupat unul dintre cele 60 de locuri subventionate de la buget trebuie sa se simta foarte norocosi...

Functionari in serviciul Uniunii Europene pentru numai 1600 de lei

Universitatea Ovidius din Constanta se gandeste la viitorul celor care doresc sa-si aprofundeze cunostintele in cadrul sau, dar si la buzunarele lor. Astfel, Facultatea de Drept propune masterul "Administratie europeana", ce include cursuri in domenii precum cele de administratie publica si studii europene, pe o perioada de doi ani. Acesta are patru semestre, la zi si costa putin, in comparatie cu ce am prezentat mai sus, doar 1600 de lei. Taxa de inscriere este de 100 de lei, adica la pretul pietei.

Pe ei ii doare cel mai tare

Alexandru S. este un tanar proaspat venit in Bucuresti si lucreaza la o mare firma de IT, pentru un salariu de junior, insemnand 300 de euro lunar. Pentru multi pare o suma bunicica, insa din cauza faptului ca sta cu chirie impreuna cu mai multi prieteni si pentru ca a platit prima rata de 900 de RON la masteratul abia inceput, la care se mai adauga inca 200 de lei dat pe taxe si legalizari, nu a mai ramas cu nimic din primul salariu. Ba mai mult, a trebuit sa se si imprumute la prieteni pentru a avea bani de mancare si alte obiecte strict necesare. "Lucrez de doua luni in Bucuresti pentru un salariu pe care alti tineri poate il considera marisor. Nu am apucat insa sa ma bucur de el deoarece m-am inscris la master, unde am intrat la cu taxa si am platit o taxa de 900 de lei. Restul banilor i-am dat pe chirie.", spune Alexandru. Astfel, majoritatea cheltuielilor tinerilor de azi raman tot pe spinarea parintilor, chiar si dupa ce acestia isi termina studiile universitare.

Banii Nostri