ONU avertizeaza: Lumea a intrat intr-o noua zona de pericol

Data publicarii: 14-05-2013 | Mediu

Lumea a "intrat intr-o noua zona de pericol", odata ce concentratia dioxidului de carbon din atmosfera a trecut de pragul simbolic de 400 particule per milion (ppm), a alertat luni Christiana Figueres, responsabil al ONU privind modificarile climatice.

Cu 400 ppm de CO2 in atmosfera, am depasit un prag istoric si am intrat intr-o noua zona de pericol", a declarat Christiana Figueres intr-un comunicat. "Lumea trebuie sa se trezeasca si sa ia aminte ce inseamna aceasta pentru securitatea oamenilor, binele lor si dezvoltarea economica", a adaugat aceasta, potrivit 7sur7.be.

Statia unde s-au efectuat masuratorile, aflata deasupra vulcanului Mauna Loa din Hawaii (Pacific), a inregistrat joi o concentratie a CO2 de 400,03 ppm, potrivit datelor oferite de Agentia Americana Oceanica si Atmosferica (NOAA). Este vorba de o masurare punctuala si nu de o medie anuala, insa depasirea pargului simbolic de 400 ppm al nivelului de CO2 este semnul ca planeta s-a lansat pe o traiectorie de incalzire climatica ingrijoratoare.

Obiectivul fixat de comunitatea internationala in 2009 a fost de a mentine cresterea temperaturii medii globale in limita a 2 grade Celsius in raport cu nivelurile preindustriale, prag dincolo de care oamenii de stiinta avertizeaza asupra unor fenomene extreme. Ori, cu o medie anuala de 400 ppm de CO2, ce se preconizeaza a fi atinsa, incalzirea climatica asteptata este de cel putin 2,4 grade Cesius, potrivit unui raport recent al expertilor ONU. "

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: