Ce spune Vosganian despre obiectivul Romaniei de adoptare a euro

Data publicarii: 15-05-2013 | Finante-Banci

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reafirmat mentinerea de catre Romania a obiectivului de adoptare a monedei euro, fara stabilirea unui termen limita, cu accent asupra realizarii convergentei nominale-reale, la Congresul Economic European de la Katowice, care s-a desfasurat in perioada 12 - 14 mai, informeaza Ministerul Economiei, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, aceasta este parte a strategiei de consolidare fiscala, indeplinire a criteriilor de la Maastricht si, in final, asigurarea unei economii solide si competitive.

In sesiunea inaugurala a Congresului, desfasurata sub egida 'O Europa a cresterii. Viitorul economiei europene/Cooperare si coeziune. Europa Centrala in Uniunea Europeana', ministrul roman a prezentat masurile intreprinse de Romania pentru depasirea crizei si stabilizarea macro-economica, importanta cooperarii Romanei in regiunea central-europeana, alaturi de tarile din Grupul de la Visegrad, atractivitatea tarii noastre ca destinatie investitionala si de afaceri.

Totodata, ministrul Vosganian a relevat "mentinerea de catre Romania a obiectivului de adoptare a monedei euro, fara stabilirea unui termen limita, cu accent asupra realizarii convergentei nominale/reale, ca parte a strategiei de consolidare fiscala, indeplinirii criteriilor de la Maastricht si, in final, asigurarea unei economii solide si competitive"

Demnitarul roman a subliniat importanta cresterii veniturilor statului si populatiei, pentru a se evita, pe viitor, migrarea fortei de munca inalt calificate.

In ceea ce priveste problematica europeana, ministrul Vosganian a prezentat initiativa introducerii in acquis-ul comunitar a unei politici industriale comune, insistand asupra necesitatii reindustrializarii statelor europene. Totodata, a atras atentia asupra necesitatii ca deciziile si reglementarile UE sa aiba la baza evaluari clare ale impactului acestora asupra competitivitatii industriilor si economiilor statelor membre, avand in vedere ca in multe ramuri industriale UE si-a redus avantajul competitiv.

Ministrul roman a subliniat importanta deschiderii UE pentru cooperarea si expansiunea pe alte piete (Asia, America Latina, Nordul Africii), deoarece in prezent majoritatea schimburilor comerciale ale statelor membre se concentreaza in interiorul UE si generaza in acest fel, propagarea efectelor crizei in cadrul Uniunii.

Vosganian a aratat ca elementele esentiale pentru iesirea din criza constau intr-o combinatie echilibrata de masuri de austeritate, consolidare fiscala si management al datoriei, cu masuri de stimulare economica, redefinirea rolului statului si a ajutorului de stat, acordarea de facilitati pentru dezvoltarea afacerilor.

Sursa: Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: