Festivalul de film de la Cannes se deschide miercuri

Data publicarii: 15-05-2013 | Lifestyle

Cea de-a 66-a editie a Festivalului de film de la Cannes se deschide, miercuri, cu prezentarea mult asteptatei pelicule 'Marele Gatsby', transmite AFP.

Ca in fiecare an, privitori si fanii vor fi numerosi in cele 12 de zile de festival, incercand sa-si intalneasca vedetele preferate iesind din hotelurile luxoase sau sosind la Palatul festivalului. 

Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire si Carey Mulligan vor fi primii care se vor confrunta cu critica de la Cannes, in timp ce comentariile rezervate filmului realizatorului australian Baz Luhrmann au fost impartite in SUA, unde filmul a fost prezentat in urma cu putin timp. 

Nicole Kidman, care a jucat si ea intr-un film semnat de Baz Lurhmann, prezentat in deschiderea festivalului din 2001, 'Moulin Rouge', revine anul acesta ca membru al juriului, alaturi de actorul austriac Christoph Waltz, francezul Daniel Auteuil, indianca Vidya Balan si cineastii taiwanez Ang Lee, japoneza Naomi Kawase, britanica Lynne Ramsay si romanul Cristian Mungiu. Presedintele juriului este regizorul american Steven Spielberg. 

Actria franceza Audrey Tautou, cunoscuta pentru rolul din 'Amelie Poulain', va anima ceremoniile de deschidere si de inchidere a Festivalului. 

La aceasta editie, au intrat in competitie 20 de filme, cele mai multe axate mai degraba pe istorii intime decat pe mari subiecte politice, iar unele se anunta chiar toride, scrie AFP. 

Deja premiatii Cannes-ului, americanii Steven Soderbergh si fratii Coen, ca si franco-polonezul Roman Polanski vor prezenta 'Behind the candelabra', 'Inside Llewyn Davis' si, respectiv 'La vanus a la fourrure'. 

Pe hartie, lupta se anunta dura, avand in vedere numarul talentelor confirmate si promitatoare retinute de delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux: danezul Nicolas Winding Refn ('Only God forgives' cu Ryan Gosling), americanul James Gray ('The immigrant' cu Marion Cotillard), iranianul Asghar Farhadi ('Le Passe' cu Berenice Bejo si Tahar Rahim) sau franco-tunisianul Abdellatif Kechiche ('La vie d'Adele' cu Lea Seydoux). 

Cannes nu se rezuma doar la competitie, flash-urile aparatelor de fotografiat se vor vedea si joi la deschiderea sectiunii 'Un certain regard', unde americana Sofia Coppola isi va prezenta ultima creatie, 'The bling ring', cu Emma Watson. Veteranul Robert Redford va fi prezent cu 'All is lost' de J.C Chandor (in afara competitiei), in care joaca rolul unui navigator naufragiat care lupta sa supravietuiasca pe mare. 

Actrita americana Robin Wright este pe afisul ultimei pelicule semnate Ari Folman, 'The congress', film pe jumatate realist, pe jumatate desen animat fantastic, prezentat in deschiderea sectiunii 'Quinzaine des realisateurs', sectiune paralela a Festivalului.

Tot la capitolul staruri, americanul de origine portoricana Benicio del Toro, distins cu premiul pentru interpretare masculina in 2008 pentru rolul din 'Che', va aparea impreuna cu Mathieu Amalric in ultimul film semnat Arnaud Desplechin - 'Jimmy P'. 

Festivalul va omagia si monstrii sacri ale celei de-a saptea arte, printre care Alain Delon, care va sarbatori in noiembrie 78 de ani, actorul american Jerry Lewis (87 de ani) sau Kim Novak, neuitata interpreta din 'Vertigo' de Alfred Hitchcock. 

La festival vor fi prezenti peste 10.000 de participanti din circa o suta de tari, vor fi prezentate 4.000 de filme si vor avea loc 1.500 de proiectii. Anul trecut, cifra de afaceri a festivalului a fost de aproape un miliard de dolari. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: