Doar o treime din proiectele care vin la banca primesc si finantare

Data publicarii: 16-05-2013 | Finante-Banci
Insuficienta contributiei personale sau deficientele de planificare a businessului sunt cateva din motivele care duc la o rata scazuta de aprobare a cofinantarilor proiectelor din fonduri europene.


"Completarea investitiilor straine directe cu absorbtia de fonduri europene creeaza premisele unei cresteri economice sustenabile pe termen lung, prin imbunatatirea productivitatii totale", a declarat Ioana Gheorghiade, director executiv la Directia Sector Public si Finantarea Infrastructurii de la BCR. Aceasta a aratat ca un miliard de euro atras din fonduri europene contribuie la cresterea economica pe termen scurt cu 0,3%. Cu toate acestea, reprezentantul BCR a aratat ca, din peste 3.000 de proiecte evaluate, doar 1.063 au primit cofinantari din partea bancii.


"Printre motivele pentru care celelalte proiecte au fost respinse se numara devierea de la cerintele bancii, contributia proprie insuficienta, planurile de afaceri irealiste, lipsa de experienta a investitorului etc.", a subliniat Gheorghiade.

Si la fondurile UE trebuie avans!

Astfel, pe primul loc la carente se pare ca se situeaza lipsa acelui avans propriu, care de cele mai multe ori inseamna circa 15% din valoarea proiectului. O alta hiba a proiectelor este data de faptul ca, desi se doreste activarea pe un segment economic concret, prelucrarea carnii de exemplu, antreprenorul nu are pregatit un manager cu experienta in acest sector.

Alte cauze se leaga de faptul ca, in momentul prezentarii la banca, antreprenorul nu are o estimare corecta a pietei pe care urmeaza sa activeze.  Tocmai de aceea, expertii BCR recomanda ca viitorul antreprenor sa angajeze consultanti de specialitate. Totodata, este necesara elaborarea unui studiu de piata aprofundat, in scopul de a identifica cererea de pe piata, concurenta, factorii-cheie de succes, clientul-tinta pentru produsele si serviciile oferite.

Integral in Capital.ro.