Ce costuri ascunse au cardurile de credit

Data publicarii: 23-05-2013 | Finante-Banci

Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.

Pe langa posibilitatea de a avea acces oricand la o suma de bani, cardul de credit ofera acum posesorilor si numeroase avantaje, cum ar fi: plata in rate fara dobanda sau reduceri la comerciantii parteneri.

Cardul de credit a devenit foarte popular printre romani, in piata exista aproximativ 2.2 milioane de carduri de credit, iar unii clientii nu sau multumit cu un singur card de credit si detin in portofel mai multe carduri de credit, de la diferite banci.

Cardul de credit are dobanzi mari

Platile efectuate la comercianti cu un card de credit beneficiaza de o perioada de gratie la plata dobanzii, daca suma este rambursata integral in termenul stabilit de banca. In aceasta perioada nu se plateste dobanda la suma utilizata. Cateva banci ofera aceasta facilitate si la retragerile de numerar.

Daca sumele cheltuite nu sunt rambursate la termen, atunci costurile sunt foarte ridicate, si ajung pana la dobanzi anuale de peste 30%, dublu fata de valoarea unui credit de nevoi personale.

Atentie, la cardurile de credit care nu ofera perioada de gratie la retragerile de numerar, dobanda trebuie platita incepand cu prima zi.

Aceeasi atentie trebuie acordata si pentru achizitiile efectuate cu plata in rate fara dobanda, daca ratele nu sunt achitate la timp, veti plati dobanda aferenta cardului de credit pe toata perioada.

Comisioane mari la retragere numerar

Cardul de credit mai este denumit si card de cumparaturi, fiind special creat pentru a fi utilizat la platile online sau in magazine. In schimb, retragerea de numerar este drastic penalizata de catre banca, atat prin aplicarea imediata a dobanzii la suma retrasa cat si prin comisioanele platite de client pentru aceasta operatiune.

Comisioanele sunt mari atat pentru retragerile efectuate la bancomatele proprii ale bancii emitente, dar si pentru cele efectuate la bancomatele altor banci. Acestea pot ajunge pana la 3.5% din suma retrasa, existand si o suma minima, indiferent de valoarea retrasa, care poate ajunge si la 15 lei.

Astfel, daca doriti sa retrageti 100 lei din cardul de credit de la bancomat, sau ghiseul bancii, platiti un comision de 15 lei, adica 15% din suma retrasa. In aceste conditii, operatiunea este una foarte scumpa, si ar trebui efectuata doar in cazuri extreme.

Integral in MoneyCenter.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: