Steven van Groningen: Masurile BNR dezavantajeaza bancile comerciale

Data publicarii: 02-11-2006
Masurile administrative ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ne pun intr-o pozitie dezavantajoasa fata de jucatorii straini, care au posibilitatea sa ofere credite mai ieftine, a declarat, joi, presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. "Noi mutam creditele catre banca mama nu pentru a face profit, ci pentru a face fata concurentei", a spus presedintele bancii, care a precizat ca masurile bancii centrale nu vor intazia sa apara dupa integrarea europeana.

Potrivit lui van Groningen, rezervele minime obligatorii in valuta trebuie micsorate, pentru ca sistemul bancar romanesc sa devina competitiv. Bancile mici fara sustinere din strainatate vor avea probleme pe termen lung, pentru ca vor avea costuri mai mari, a spus bancherul.

In opinia lui van Groningen, masurile foarte restrictive ale bancii centrale deschid usa pentru finantari mari pentru bancile din strainatate.  

"Daca BNR va mari din nou rezervele minime obligatorii, bancile din Romania nu vor putea face fata competitiei", a adaugat presedintele Raiffeisen. El a afirmat ca volumul creditelor transferate catre banca-mama se cifreaza in jurul valorii de 10% din totalul imprumuturilor Raiffeisen.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: