Saxo Bank: VARA PRIMAVERII TURCESTI
Data publicarii: 07-06-2013 | InternationalTurcia, una dintre cele mai performante economii emergente, trece prin tulburari politice mai mult decat interesante. O simpla demonstratie de protest fata de planurile de a construi un mall in Gezi Park, Piata Taksim - centrul Istanbulului - s-a transformat intr-una de amploare dupa ce politia a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa. La asta s-a adaugat discursul premierului Erdoğan care a folosit termenii "grupuri marginale” si "cativa extremisti” pentru a-i descrie pe protestatari. Demonstratii similare au izbucnite in 40 de orase din toata Turcia, iar manifestantii cer guvernului mai multa libertate si recunoasterea drepturilor omului.
Principalele media nu au transmis relatari de la proteste sau informatii legate de cresterea tensiunilor sociale - un alt motiv pentru care oamenii isi pierd increderea in institutiile publice. Social media, mai ales Twitter, sunt folosite zilele acestea pentru a transmite stiri despre primele zile "de rezistenta” din Turcia.
Compozitia masei de manifestanti trebuie analizata cu atentie datorita demografiei neobisnuite. Participantii sunt din diverse medii si nu apartin neaparat unui grup politic sau partid bine determinat. Sunt o parte reprezentativa a tineretului si populatiei de consum. Asta demonstreaza ca nu numai partidul la putere, ci intreg spectrul politic trebuie sa-si reconsidere atitudinea fata de ei. Nu e o miscare de genul "Primaverii Arabe”. Democratia din Turcia trece printr-o perioada mai putin conventionala care va deveni un punct de hotar pentru viitorul politic al tarii.
Pentru a intelege efectele protestelor asupra economiei Turciei, trebuie sa analizam si contextul inainte de demonstratii. Bursa de Valori din Istanbul a inregistrat o efervescenta dupa upgrade-urile acordate de majoritatea agentiilor de rating. Reducerea ratei dobanzii de catre Banca Centrala din Turcia a creat o atmosfera propice cresterii pietei de actiuni si scaderii lirei turcesti. Chiar inainte de izbucnirea protestelor, brokerii se intrebau daca piata se poate echilibra cumva si se indoiau de capacitatea Bancii Centrale din Turcia de a actiona eficient pe piata monetara. Pe plan international, dolarul devenea tot mai puternic, mai ales datorita obligatiunilor de stat pe 10 ani din SUA, ceea ce pune presiune pe economiile emergente si monedele lor.
Inceputul demonstratiilor acum o saptamana si intetirea violentelor peste weekend a crescut riscul acestor evenimente prin presiunea pe care o pun asupra lirei turcesti si pietei de capital - o scadere deja de peste 10%. Raportul USDTRY, inchis saptamana trecuta la 1,8700, a inceput saptamana aceasta direct cu 1,9000, deci o scadere a preturilor actiunilor a fost inevitabila.
Cea mai profunda ingrijorare vine insa din partea incasarilor din turism - protestele coincid ca perioada cu sezonul de varf in Turcia. Deci, pe termen scurt, atentia va fi concentrata pe acest sector si pe evolutia actiunilor specifice. Atitudinea guvernului va fi cruciala, mai ales din perspectiva comunicarii cu publicul. Dupa o saptamana de proteste, atitudinea mai binevoitoare a presedintelui turc Abdullah Gul si a viceprim ministrului Bulent Arınç reprezinta un pas inainte, dar intoarcerea prematura a premierului Erdoğan din vizita planificata in statele nord africane va fi privita cu mare atentie. Ca sa nu mai amintim faptul ca, in cele din urma, mass media importante au inceput sa transmita demonstratiile, care seamana tot mai mult cu un adevarat festival.
Ce se va intampla cu piata de capital din Turcia depinde de felul in care se va raspunde la cererile protestatarilor. Pana acum, presiunea asupra lirei turcesti aplicata in special de dolarul american dar si de alte valute pare sa se exercite in continuare. In ceea ce priveste actiunile, contraperformanta industriei de turism si a actiunilor specifice ar putea fi un fenomen pasager, insa presiunea globala pusa de titlurile de stat e foarte eficienta. Pe langa toate acestea, posibila depreciere a lirei ar putea ridica semne de intrebare referitor la care vor fi masurile Bancii Centrale a Turciei.
de Burak Demirpehlivan, Saxo Capital Markets Istanbul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri