Apele Dunarii scad la Budapesta, dar starea de urgenta se mentine

Data publicarii: 10-06-2013 | Mediu

Apele Dunarii au inceput sa scada luni la Budapesta, dupa ce au atins un varf de 8,91 metri in cursul noptii. Dimineata, la ora 04.00 GMT, nivelul era de 8,89 metri, scazand la 8,88 doua ore mai tarziu, iar digurile rezista, relateaza AFP si MTI.

Pentru a permite vehiculelor profesionale sa ajunga mai usor in locurile importante, primaria capitalei ungare a interzis circulatia locuitorilor pe principalele bulevarde, in paralel cu Dunarea. Intr-o conferinta de presa sustinuta luni dimineata, primarul Istvan Tarlos le-a cerut localnicilor sa renunte la masinile personale si i-a indemnat si pe ungurii din alte localitati sa evite, pe cat posibil, deplasarile in capitala cu masina. Primarul a subliniat si ca digurile rezista si ca situatia s-a 'normalizat'. 

In schimb, datorita scaderii mai pronuntate a nivelului apei in nordul capitalei, soseaua nr. 11, care leaga Budapesta de nordul tarii, a fost redeschisa circulatiei. 

Premierul Viktor Orban a salutat faptul ca, in urma inundatiilor, in tara nu s-au inregistrat morti sau raniti si a afirmat ca de miercuri Budapesta nu va mai fi in pericol, dar starea de urgenta se va mentine, deoarece si retragerea apelor poate crea probleme. El a mentionat ca de acum autoritatile isi vor indrepta atentia spre zonele situate la sud de capitala si a avertizat ca de miercuri este asteptat vant puternic, care ar putea crea probleme. 

Premierul ungar a mai precizat ca au fost contactate autoritatile sarbe si a fost intensificata cooperarea la granita comuna, in legatura cu inundatiile. 

In ce le priveste, fabricile de automobile situate la Dunare, Suzuki, la Esztergom /55 km nord de Budapesta/, si Audi, de la Gyor /110 km vest de Budapesta/, incearca sa se adapteze situatiei. Suzuki a decis sa opreasca luni productia, nu din cauza pagubelor suferite, ci din cauza ca angajatii nu pot ajunge la lucru, multe drumuri fiind inchise. La randul ei, Audi a optat pentru o reorganizare a perioadei de concedii. 

Potrivit Directiei nationale ungare pentru operatiuni /OMIT/, in prezent continua sa se inregistreze situatie de urgenta de-a lungul a 191 de kilometri de fluviu din totalul de 807 unde exista protectie impotriva inundatiilor. 

Pana acum, circa 1500 de persoane au fost evacuate din cauza apelor, iar circa 6.800 de consumatori au ramas fara curent sau apa.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: