Cum poti sa-ti protejezi banii de pe cardul bancar?

Data publicarii: 13-06-2013 | Finante-Banci

In momentul de fata sunt putine persoanele care nu au un card bancar in portofel, fie de debit sau de credit. Aceste carduri ne ofera o siguranta mai mare asupra banilor, dar si multiple facilitati.

Folosirea cardului bancar implica si anumite riscuri asociate tranzactiilor efectuate. Majoritatea operatiunilor care implica un card bancar sunt realizate pentru retragerea de numerar, de la bancomatele bancare, iar in ultimii ani, tot mai mult si pentru tranzactii online.

Retragerea de numerar de la bancomat este o operatiune frecventa si simpla. In fiecare an se efectueaza sute de milioane de asemenea tranzactii, si cu siguranta fiecare dintre noi efectueaza macar o data pe luna aceasta tranzactie.

Cu toate acestea, operatiunea poate fi uneori riscanta, chiar daca pentru a retrage banii folosim un cod PIN, pe care il stim doar noi.

Sfaturi utile de utilizare a unui card bancar

Codul PIN nu trebuie scris pe card sau pastrat in acelasi loc cu cardul. Nu este indicat sa pastrati codul PIN nici in telefon. Cardul fara cod PIN nu poate fi utilizat pentru retrageri de numerar sau tranzactii la comerciantii care solicita acest cod.

Exista din pacate multi posesori de carduri bancare care isi seteaza codul PIN ca sa fie usor de retinut, si aleg cea mai proasta variata, 0000 sau 1234. Aceste coduri nu trebuie folosite deoarece sunt cele mai usor de descoperit.

In plus, daca aveti mai mute carduri de credit sau de debit nu folositi acelasi cod PIN pentru toate cardurile.

Datele cardului nu trebuie dezvaluite nici unei persoane, inferent de calitatea acestora. Codul PIN pentru fiecare card bancar este stiut doar de dumneavoastra, nici macar angajatii bancilor nu cunosc acest cod, iar daca la predarea cardului in banca, plicul care contine codul PIN este desfacut, puteti refuza primirea acestuia si sa solicitati generarea unui alt cod PIN.

In prezent majoritatea cardurilor nou emise au un cip incorporat in card, ceea ce le face sa fie mult mai sigure fata de cardurile cu banda magnetica. Daca aveti un card cu banda magnetica si vreti sa beneficiati de siguranta sporita a cardurilor cu cip, solicitati bancii emiterea unui alt card cu cip.

In cazul pierderii cardului anuntati imediat banca emitenta pentru blocarea acestuia, in acest fel cardul pierdut nu mai poate fi utilizat, iar banca va emite un alt card, si un alt cod PIN, daca solicitati acest lucru.

Integral in MoneyCenter.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: