Cererea pentru credite imobiliare in lei este in crestere
Data publicarii: 14-06-2013 | Finante-BanciScaderea indicilor Robor si implicit a dobanzilor la creditele imobiliare in lei, a dus la cresterea cererii pentru astfel de credite.
Cu toate acestea doar o mica parte dintre creditele imobiliare sunt acordate in moneda nationala, majoritatea romanilor prefera sa se imprumute in euro, datorita dobanzilor mult mai mici, chiar daca astfel se expun variatiilor cursului de schimb valutar.
Imprumuturile in euro au devenit mai ieftine fata de cele in lei odata cu evolutia divergenta a indicilor folositi la calculul dobanzilor variabile, pe parcursul anului trecut. Daca in 2012 Euribor a coborat la minime istorice, Robor in schimb a continuat sa se situeze la valori ridicate, de peste 6 procente.
Situatia a inceput sa se schimbe in ultimele luni, odata cu scaderea indicilor Robor la minime istorice, in timp ce Euribor nu mai are unde sa scada, indicele Euribor la 3 luni avand valori de 0.2%.
Soldul creditelor imobiliare in lei a crescut
Scaderea dobanzilor la creditele in lei a atras un interes mai mare catre aceste credite, soldul creditelor imobiliare in lei inregistrand o crestere de aproape 6% in primele trei luni din 2013, pana la 1.93 miliarde de potrivit datelor BNR.
Fata de luna decembrie 2012, cresterea este de 100 milioane lei, din care jumatate a fost iunregistrata doar in luna martie a acestui an.
Daca la inceputul anului dobanda DAE pentru un credit Prima Casa in lei era de aproape 9 procente, acum dobanda a coborat pana la 7%, iar diferenta fata de varianta in euro se apropie de doar 2 procente.
Creditele imobiliare in lei reprezinta inca doar o mica parte din totalul creditelor acordate pentru achizitia de locuinte, care se ridica la aproape 38 miliarde lei. Doar 5% din creditele imobiliare au fost acordate de banci in moneda nationala.
Daca pana acum creditele in lei erau ignorate de catre clienti, acum, odata cu reducerea dobanzilor acestea au devenit mai atractive si au devenit o optiune pentru cei care doresc sa isi cumpere o locuinta.
Bancile acorda mai greu credite in valuta
Pe langa reducerea dobanzilor, un alt motiv al cresterii vanzarilor de credite in lei il constitui lipsa finantarilor in valuta din partea bancilor, care au fost nevoite sa se axeze mai mult pe creditele in lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri