Cererea pentru credite imobiliare in lei este in crestere

Data publicarii: 14-06-2013 | Finante-Banci

Scaderea indicilor Robor si implicit a dobanzilor la creditele imobiliare in lei, a dus la cresterea cererii pentru astfel de credite.

Cu toate acestea doar o mica parte dintre creditele imobiliare sunt acordate in moneda nationala, majoritatea romanilor prefera sa se imprumute in euro, datorita dobanzilor mult mai mici, chiar daca astfel se expun variatiilor cursului de schimb valutar.

Imprumuturile in euro au devenit mai ieftine fata de cele in lei odata cu evolutia divergenta a indicilor folositi la calculul dobanzilor variabile, pe parcursul anului trecut. Daca in 2012 Euribor a coborat la minime istorice, Robor in schimb a continuat sa se situeze la valori ridicate, de peste 6 procente.

Situatia a inceput sa se schimbe in ultimele luni, odata cu scaderea indicilor Robor la minime istorice, in timp ce Euribor nu mai are unde sa scada, indicele Euribor la 3 luni avand valori de 0.2%.

Soldul creditelor imobiliare in lei a crescut

Scaderea dobanzilor la creditele in lei a atras un interes mai mare catre aceste credite, soldul creditelor imobiliare in lei inregistrand o crestere de aproape 6% in primele trei luni din 2013, pana la 1.93 miliarde de potrivit datelor BNR.

Fata de luna decembrie 2012, cresterea este de 100 milioane lei, din care jumatate a fost iunregistrata doar in luna martie a acestui an.

Daca la inceputul anului dobanda DAE pentru un credit Prima Casa in lei era de aproape 9 procente, acum dobanda a coborat pana la 7%, iar diferenta fata de varianta in euro se apropie de doar 2 procente.

Creditele imobiliare in lei reprezinta inca doar o mica parte din totalul creditelor acordate pentru achizitia de locuinte, care se ridica la aproape 38 miliarde lei. Doar 5% din creditele imobiliare au fost acordate de banci in moneda nationala.

Daca pana acum creditele in lei erau ignorate de catre clienti, acum, odata cu reducerea dobanzilor acestea au devenit mai atractive si au devenit o optiune pentru cei care doresc sa isi cumpere o locuinta.

Bancile acorda mai greu credite in valuta

Pe langa reducerea dobanzilor, un alt motiv al cresterii vanzarilor de credite in lei il constitui lipsa finantarilor in valuta din partea bancilor, care au fost nevoite sa se axeze mai mult pe creditele in lei.

Integral in MoneyCenter.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: