Pentru ce isi verifica firmele partenerii de afaceri

Data publicarii: 17-06-2013 | Afaceri

Prin analiza datelor financiare si juridice ale partenerilor de afaceri, companiile pot anticipa cu 12-18 luni daca acestia vor avea sau nu probleme in plata obligatiilor contractuale. Acest lucru pare sa fie constientizat de tot mai multe companii din Romania, luand in calcul faptul ca numarul verificarilor de pe platforma online RisCo.ro a inregistrat o crestere semnificativa in primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, depasind nivelul de 72.000 de rapoarte efectuate.

Astfel, cele mai solicitate rapoarte pe platforma de verificare online a firmelor www.RisCo.ro sunt raportul CIP Online (Centrala Incidentelor de Plata), Buletinul Insolventei, Datorii Restante, Procese in Instanta si raportul RECOM.



CIP si raportul privind insolventa sunt rapoartele care indica rapid daca partenerul de afaceri potential se afla in insolventa sau nu si-a onorat platile garantate cu bilete la ordin sau cecuri in ultima perioada. Pentru companiile care au inregistrat incidente de plata in ultimele luni, partenerii de afaceri pot decide sa le livreze marfa numai cu plata in avans. De asemenea, partenerii de afaceri pot decide sa nu aiba raporturi comerciale cu firmele aflate in insolventa.

Cele mai interesate sa afle date despre partenerii lor de afaceri sunt companiile din Transilvania (28.54%), Muntenia (24.40%), Moldova (12.30%) si Oltenia (11.11%). La polul opus se situeaza firmele din Maramures (2.06%) si Bucovina (2.28%). Aceasta distributie reflecta de altfel si impartirea cifrei de afaceri din economie pe zonele geografice, a precizat Dragos Cabat, Managing Partner la RisCo.ro.

Referitor la dimensiunea companiilor, cele care utilizeaza cel mai des rapoarte sunt intreprinderile mici si mijlocii. Media cifrei de afaceri a companiilor care au un cont deschis pe www.RisCo.ro este de 42,9 milioane lei. Companiile mici si mijlocii nu au surse de informatii suficiente si de obicei, nici personal dedicat exclusiv acestei activitati. Din acest motiv, existenta unui sistem automat cu ajutorul caruia se pot obtine in mai putin de 4 minute informatii financiare, juridice si de plata despre parteneri este util mai ales pentru IMM-uri, sustine Dragos Cabat.

In ceea ce priveste domeniul de activitate, companiile care activeaza in Comertul cu ridicata, Comert cu amanuntul, Productie si Consultanta sunt cele care isi verifica cel mai des partenerii de afaceri.

Rapoartele RisCo pot fi accesate la adresa www.risco.ro de catre orice persoana fizica sau juridica, fara a fi necesara crearea unui cont de client. Utilizatorii care isi deschid cont de client RisCo beneficiaza de 3 rapoarte gratuite!