Brazilia: Manifestatie la Sao Paulo; puterea incearca sa aplaneze nemultumirea

Data publicarii: 19-06-2013 | International

Mii de brazilieni s-au adunat din nou marti seara la Sao Paulo, unde presedinta Dilma Rousseff urmeaza sa aiba o intrevedere cu mentorul sau politic, fostul sef al statului, Lula da Silva, la o zi dupa manifestatiile istorice din intreaga tara, transmite AFP.

Incercand sa aplaneze nemultumirea, Dilma Roussef a dat asigurari in cursul diminetii de marti, la Brasilia, ca guvernul sau 'asculta' revendicarile legitime ale celor 250.000 de persoane care au manifestat luni in marile orase, in timpul desfasurarii Cupei Confederatiilor la fotbal si cu un an inainte de Campionatul Mondial. 

Presedintia a anuntat, fara a oferi detalii, ca Dilma Rousseff se va deplasa la Sao Paulo pentru a se intalni cu Lula da Silva. 

Potrivit site-ului publicatiei Folha din Sao Paulo, primarul orasului, Fernando Haddad, urmeaza sa participe la o reuniune privind mijloacele prin care se vor putea scaderea preturile biletelor la transportul public. 

In cursul zilei de marti, Haddad a anuntat ca a acceptat sa analizeze revendicarile dupa o reuniune cu reprezentanti ai miscarii pentru gratuitatea transporturilor, care au ramas ferm pe pozitii. 

Porto Alegre, Recife si alte mari orase braziliene au anuntat deja marti reduceri ale preturilor biletelor in transportul public, a caror crestere s-a aflat la originea nemultumirii nascute la Sao Paulo, dar extinse apoi in intreaga tara. 

Marti seara, circa 10.000 de manifestanti, potrivit politiei, sau 50.000, potrivit Institutului Datafolha, au inceput sa defileze din nou in centrul orasului Sao Paulo. Unii s-au adunat la sediul primariei, unde politia folosit gaze lacrimogene dupa ce cativa manifestanti au incercat sa forteze intrarea. 

In afara de preturile biletelor de autobuz sau metrou, persoanele iesite in strada protesteaza si impotriva cheltuielilor colosale (11 miliarde de euro) angajate de Brazilia pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2014, in contextul in care unele servicii publice, cum ar fi sanatatea, sunt deficitare. 

Sursa: AGERPRES/(Editor: Ionut Mares)