Topul celor mai mari companii din economia romaneasca

Data publicarii: 19-06-2013 | Finante-Banci

  Doua companii din grupul austriac OMV si Dacia conduc in 2012 topul celor mai mari jucatori din economie, la fel ca in anul anterior. 

  Petrolul, productia auto si retailul alimentar sunt industriile care dau cele mai multe companii de top din economia romaneasca. Cei mai mari zece jucatori au avut vanzari de 20 de miliarde de euro anul trecut, in crestere cu 5% fata de 2011, potrivit unui clasament realizat de ZF pe baza datelor din anuarul Cei mai mari jucatori din economie si a informatiilor furnizate de Registrul Comertului.

  Doar patru companii din top zece au raportat profit anul trecut, cu Petrom care conduce detasat si la acest capitol, dupa un rezultat net de 864 mil. euro.

  "Surprizele" anului 2012 sunt prezenta Ford in top 25, dupa ce startul productiei la Craiova i-a dus pe americani de la afaceri de 189 mil. euro in 2011 la peste 550 de milioane de euro anul trecut. Ford este un castig si pentru exporturile Romaniei, insa producatorul umple un alt gol lasat prin plecarea Nokia de la Cluj, proces finalizat tot anul trecut.

  Nicio companie cu capital romanesc - privat sau de stat - nu se afla in top zece, prima prezenta a statului in clasament fiind prin intermediul companiei Electrica Furnizare (locul 13) - cu afaceri de 998 mil. euro. Oscar Downstream (Alin Niculae) si Dedeman Bacau (fratii Paval) sunt cele mai mari afaceri antreprenoriale romanesti in 2012, top in care ar mai putea intra si InterAgro (Ioan Niculae), care insa nu are deo-camdata bilantul inregistrat la RECOM.

Integral in ZF.ro