Autostrada incepe in martie

Data publicarii: 03-11-2006
Autostrada incepe in martieConstructia autostrazii Bucuresti-Brasov va incepe la primavara, urmind ca panglica sa fie taiata abia in 2009, aflam din Cotidianul. Lucrarile de executie a autostrazii Bucuresti-Brasov vor incepe in primavara anului viitor, a anuntat joi ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu. "Licitatiile pentru tronsoanele Ploiesti-Comarnic, Comarnic-Predeal si Predeal-Brasov vor fi organizate pina la sfirsitul acestui an, urmind ca de la sfirsitul lui februarie sa inceapa lucrarile efective", a spus ministrul Transporturilor, citat de Rompres.

Potrivit oficialului, cele trei tronsoane care vor face legatura intre Ploiesti si Brasov vor fi construite in sistem Design-Build-Operate (DBO), cei care vor cistiga licitatiile urmind sa asigure proiectarea, constructia si operarea tronsoanelor. Pentru primele doua, constructorii se vor ocupa doar de proiectarea si constructia lor.

Banii inainte

"Ar fi existat si posibilitatea ca aceste firme sa finanteze construirea tronsoanelor si dupa aceea noi sa platim, dar aceasta este solutia cea mai scumpa, pentru ca ei isi vor face niste evaluari ale riscurilor si vor veni cu preturi mari. Prefer sa dam noi banii de unde o sa-i gasim, fie din fonduri de la buget, fie imprumuturi comerciale sau bani de la institutii internationale", a precizat Radu Berceanu.

La inceputul lunii septembrie, consortiul condus de Euroconstruct a cistigat licitatia pentru construirea tronsonului Bucuresti-Ploiesti al autostrazii Bucuresti-Brasov, cu o oferta de 200 de milioane de euro.

Consortiul format din cele patru firme romanesti a cistigat competitia cu firma austriaca Strabag, cu Vinci si cu firma ungara Vegyepszer, deoarece a oferit cel mai mic pret. Tronsonul Bucuresti-Ploiesti are o lungime de 60 de kilometri.

Se termina in 2009

Lucrarile vor incepe efectiv in luna martie a anului viitor si se vor termina in 2009. Primii 19,5 km ai autostrazii nu au fost inca licitati din cauza unor probleme legate de achizitia terenurilor, autoritatile fiind nevoite sa schimbe traseul autostrazii pe aceasta portiune.

Autostrada Bucuresti-Brasov va fi impartita pe cinci tronsoane. Lucrarile sint estimate la 1,6 miliarde de euro, banii urmind sa fie alocati din surse bugetare.

Incepe din strada Petricani

Traseul autostrazii incepe din strada Petricani, de la kilometrul 0+000, din sectorul 2 al Capitalei, inaintea intersectiei cu calea ferata Bucuresti-Constanta si continua cu pasajul Petricani, peste calea ferata dubla Bucuresti-Constanta.

Pentru constructia tronsonului Bucuresti-Ploiesti vor fi expropriate mai multe terenuri de pe teritoriul localitatilor Moara Vlasiei, Snagov, Gruiu, Balta Doamnei, Gherghita, Draganesti, Rifov, Dumbrava, Berceni si Ploiesti. Valoarea despagubirilor ajunge la 5,650 milioane de lei.

Cotidianul

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: