Zi de doliu national in Romania

Data publicarii: 26-06-2013 | Actualitate

Romania este miercuri in Zi de doliu national, in memoria celor 18 persoane care au murit, la sfarsitul saptamanii trecute, in accidentul rutier din Muntenegru.

De Ziua Drapelului National, tricolorul a fost coborat in berna. 

Cei 18 morti in accidentul din Muntenegru si cei 29 de raniti au fost repatriati, marti, cu trei aeronave militare. 

In memoria cetatenilor romani decedati in accidentul rutier de duminica, Ambasada Romaniei in Belgia si Ambasada Romaniei in Spania au deschis carti de condoleante. 

O slujba de pomenire pentru cei 18 romani care si-au pierdut viata in tragicul accident rutier din Muntenegru a fost oficiata miercuri, la Sfanta Liturghie, in Catedrala patriarhala. Inca de marti, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a adresat un cuvant parintesc de mangaiere sufleteasca si compasiune familiilor indoliate. 

La Curtea de Arges, sute de oameni participa miercuri la slujba oficiata in memoria celor patru turisti din municipiu care au murit in accidentul de autocar din Muntenegru. 

Sicriele cu trupurile neinsufletite ale celor patru au fost aduse de la Serviciul de Medicina Legala si depuse in fata Bisericii Domnesti din Curtea de Arges, ele fiind purtate pe umeri de pompieri si de militari de la Unitatea de Vanatori de Munte din municipiu. 

Miercuri dimineata, intre orele 7,30 si 9,30, 150 de persoane au venit la Institutul de Hematologie din Capitala ca sa doneze sange pentru ranitii in accidentul din Muntenegru. 

Mai multe actiuni de donare de sange au loc inca de marti in Bucuresti. 

In Zi de doliu national, institutiile si autoritatile publice centrale si locale au arborat in berna drapelul Romaniei. De asemenea, drapelul Romaniei este arborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc. 

Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta. 

Totodata, posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi adapteaza programul in mod corespunzator. In plus, toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru aceasta zi sunt amanate. 

In ultimii 15 ani, in Romania a fost decretata Zi de doliu national pe 18 aprilie 2010, cand au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, in care si-au pierdut viata 96 de persoane, printre care si presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, la data de 3 august 2007, cand au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxa Romana timp de 21 de ani, in 2005 - la inmormantarea Papei Ioan Paul al II-lea, in martie 2004 - in memoria cetatenilor romani, care au cazut victime ale atentatelor teroriste din Spania, precum si in septembrie 2001 - dupa atacurile teroriste din Statele Unite. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: