Asteptarile pietei preseaza BNR sa taie luni dobanda la 5%

Data publicarii: 28-06-2013 | Finante-Banci

BNR va reduce luni dobanda de politica monetara de la 5,25% la 5%, avand in vedere asteptarile legate de scaderea inflatiei, prabusirea activitatii de creditare, nivelul inca ridicat al dobanzilor la credite si relansarea lenta a economiei, anticipeaza analistii, scrie ZF.ro

Creditarea sectorului privat a inceput sa scada in toamna anului, iar in luna mai 2013 creditul privat inregistra, excluzand impactul inflatiei, un declin de peste 7% fata de anul anterior.

Cresterea preturilor s-a mai temperat, iar inflatia a ajuns in mai la 5,32%, dupa ce in ianuarie se apropiase de 6%, depasind asteptarile pietei. Iar unele prognoze indica un nivel de 3% al inflatiei la finalul anului.

In pofida deteriorarii apetitului fata de risc al pietelor si indiferent de evolutia cursului si de pozitia strainilor fata de investitiile in titluri de stat in lei, BNR va reduce dobanda-cheie, sustin analistii bancari.

Pana la sfarsitul anului 2013, dobanda-cheie ar putea sa scada cu 0,75 puncte sau chiar cu un punct procentual, pana la 4,25%, dupa cum anticipeaza unii analisti.

Sursa: ZF.ro

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: