Bancile au ieftinit usor creditele, dar isi conserva marjele

Data publicarii: 05-07-2013 | Finante-Banci

Bancile au redus dobanzile la creditele in lei aflate in derulare cu trei sferturi de punct procentual intr-un interval de trei luni, pana la 10,8% pe an, dar si-au pastrat marjele de castig cat mai sus posibil, coborand concomitent si nivelul bonificatiilor la depozite, arata datele BNR.

Dobanzile platite de banci la depozitele atrase de la clienti au coborat in aprilie pentru prima data sub pragul de 5% pe an, iar la sfarsitul lunii mai se situau la 4,8% pe an. Bancile au taiat din dobanzile la credite si in conditiile in care s-au finantat mai ieftin in prima parte a anului, dar analistii se asteapta ca in perioada urmatoare scaderile de dobanzi sa fie limitate avand in vedere incertitudnile aparute pe piata.

"Debutul ciclului de relaxare monetara nu este inca reflectat in piata monetara, ceea ce face ca oglindirea acestor masuri in ratele de dobanda pentru cei din afara sistemului bancar sa para usor indepartata si slaba. Suplimentar, aceasta relaxare monetara are loc in timp ce resursele bancilor sunt sub presiune, iar dinamica depozitelor este mai slaba ca in ultimii ani", afirma Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: