Cine conduce cea mai profitabila institutie financiara din tara

Data publicarii: 08-07-2013 | Finante-Banci

Banca Nationala este, de departe, cea mai profitabila institutie financiara din tara. A incheiat ultimii trei ani cu un plus de 1,6 miliarde de euro, in conditiile in care sistemul bancar a avut de tras de pe urma crizei economice. Modul in care guvernatorul Mugur Isarescu a gestionat finantele BNR e de invidiat. Inca afectate de criza, bancile comerciale au inregistrat pierderi de aproape 1 miliard de euro in aceeasi perioada, potrivit Realitatea TV.

In statutul Bancii Nationale a Romaniei nu se prevede atingerea unor performante comerciale specifice. Insa, de mai bine de sase ani, conducerea institutiei se mandreste cu revenirea si chiar cu mentinerea pe profit a Bancii Centrale, in ciuda efectelor crizei economice.

Mai mult chiar, in 2009, cand economia Romaniei s-a contractat brusc cu aproape 7%, Banca Nationala a realizat un profit record de 4,6 miliarde lei. De atunci, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, are doar motive de bucurie. Profitul Bancii, in perioada 2009 - 2012 trece putin peste 7 miliarde de lei. Doar anul trecut, profitul BNR a crescut cu 130% fata de 2011. Cifrele vin in opozitie, insa, cu situatia bancilor comerciale, care, in ultimii trei ani, au acumulat pierderi de 3,6 mld. lei.

Cum se explica succesul BNR? Modul in care conducerea Bancii a gestionat activele si pasivele in valuta, dar si imprumuturile acordate bancilor comerciale au facut ca BNR sa ramana pe profit din 2007 si pana in prezent.

Cine beneficiaza de iscusinta Guvernatorului? In primul rand bugetul statului. In cei trei ani, BNR a virat la buget circa 3,3 miliarde de lei, echivalentul a 700 de milioane de euro.

Daca a avut profituri mari, BNR a facut si achizitii de lux: vesela suflata cu aur pentru care s-a platit 60 de mii de euro, un pian pentru evenimente culturale, care a costat 150 de mii de euro, dar si 5 limuzine de lux, cu multi cai putere pentru care s-au platit 680 de mii de euro.

Sursa: InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: