Uniunea bancara europeana, un proiect 'cu picioare de lut'

Data publicarii: 12-07-2013 | Finante-Banci

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a calificat proiectul Uniunii bancare europene, prezentat miercuri de Comisia Europeana, drept unul cu ''picioare de lut'', opinie exprimata de ministru intr-un articol aparut vineri in cotidianul Bild, relateaza AFP.

''Avem nevoie acum de o solutie credibila si viabila din punct de vedere juridic'', a explicat Schaeuble pe tema introducerii unui mecanism pentru solutionarea situatiei bancilor aflate in dificultate in zona euro.

Propunerea prezentata miercuri de Bruxelles prevede ca, daca o banca se afla in mare dificultate financiara, Banca Centrala Europeana /BCE/, in calitate de supervizor, sa traga semnalul de alarma. Un consiliu de reglementare, format din reprezentanti ai BCE, Comisiei Europene si ai autoritatilor nationale de reglementare, va face recomandari Comisiei. Executivul comunitar va lua decizia de a pune in practica un plan de solutionare, care, ulterior, va fi lasat in sarcina autoritatilor nationale competente.

Printre altele, va fi creat un fond, alimentat chiar de catre banci, pentru a participa la salvarea unor institutii financiare, care permite astfel evitarea treptata la recurgerea la banul public.Schaeuble a mai spus ca s-a adresat in scris comisarului european insarcinat cu servicii financiare, Michel Barnier, pentru a-i aduce la cunostinta faptul ca el considera acest proiect drept unul ''foarte riscant''.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: